- Serverar: 60-80 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Jättegott blir det om man följer receptet. Om man minskar på mängden sesamfrön tappar man mycket i smak. Det här är en stor sats, man kan förvara dem i frysen och värma direkt i brödrosten.
Instruktioner
- Strö saltet över den smulade jästen (ja, det räcker med ½ paket jäst, trots att det är en dubbel sats). Rör tills det löst sig.
- Blanda i olivolja och (kallt) vatten.
Skala och riv morötterna fint, blanda ned i degvätskan.
Rosta sesamfröna i het torr stekpanna (eller i ugn), skaka ofta så de inte bränns. Låt svalna, och blanda i degvätskan.
- Tillsätt dinkelmjölet och större delen av vetemjölet. Knåda degen länge, ca en kvart i assistent, till degen börjar lossna från skålens kanter.
Lämna den hellre alltför degig än alltför tung.
- Låt degen jäsa länge, ca 2-3 timmar, till minst dubbel storlek.
Häll ut degen på bakbordet och vik samman lätt, med degskrapa.
Knåda inte!
- Rulla små klimpar deg till fingertjocka pinnar (med lite mjöl på bakbordet så inte degen fastnar). Lägg över på plåtar med bakpapper på, ca 9 st per plåt. Pensla med vatten innan de åker in i ugnen.
De behöver alltså inte jäsa en andra gång.
- Grädda i 250 grader, 8-12 minuter beroende på hur tjocka pinnar du gör.
- Låt pinnarna svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
11 april 2009
Liknande recept
Skriv kommentar