Recept av Oscar Målevik, vinnare i SM för unga bagare
Instruktioner
- Värm smör och mjölk till ungefär fingertemperatur. Smula jästen i en bunke, och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, jardemumma, socker, salt, ägg och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt lite mer mjöl om det är väldigt kladdigt. Jäs i en täckt bunke i ca 30 minuter.
- Riv mandelmassa i bunken till en assastent och kör tillsammans med smöret till en slät massa. Hacka pistagenötterna i en matberedare, ganska fint. Blanda ner nötterna, och marsanpulvret. Tillsätt lite vatten om det behövs, du behöver en bredbar konsistens.
- Utbakning: Dela degen i två delar.
Kavla ut den ena delen till en stor rektangel. Lägg på fyllningen och vik degen på mitten på längden, så att det blir en lång, smal rektangel. Skär i smala bitar, och dela varje smal bit en gång till på längden men inte hela vägen upp - det ska se ut som ett upp- och nervänt "y" ungefär. Snurra de två "benen" runt varandra, och forma till en knut. Lägg i formar av folie eller papper, och ställ på en plåt. Upprepa med andra deghalvan.
- (Eller så bakar du ut dem som helt vanliga kanelbullar, det går förstås också bra...)
- Jäs under duk i ca 45 minuter. Pensla sedan med ett uppvispat ägg med en smula vatten och ett par korn salt, och strö över pärlsocker, flagad mandel, eller grovhackade pistagenötter.
- Grädda i 210°C (varmluftsugn! Vanlig ugn: 225°C) i 8-10 minuter.
Publicerat den
30 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar