- Serverar: 4-6 portioner
- Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut
Första gången jag åt sfincione var i Palermo, det var en gatuförsäljare som gick runt med en rikt dekorerad vagn och sålde. Detta var 1964, sedan dess har jag ätit den många gånger. Tror jag har läst, att detta recept är orginalet från 1700-talet, jag fick den av min f d svägerska. Tyvärr går inte osten caciocavallo att få tag på här.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Deg: Blanda de olika mjölsorterna, lös jästen i fingervarmt vatten, häll det på mjölet och lägg i olivolja, salt, socker och riven pecorino.
- Arbeta degen väl, 5-10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Den skall precis släppa kanterna på bunken och vara mjuk och smidig.
- Låt degen jäsa minst 1 timma, gärna längre. Den blir lite kladdig, men ta inte i mer mjöl.
- Fyllningen: Skålla tomaterna, dra av skinnet och skär i små bitar, eller använd krossade tomater på burk. Dela löken och skär i tunna skivor.
- Stek löken mjuk i lite olivolja och tillsätt tomater, persilja, socker och oregano. Smaka av med salt och peppar, men var försiktig med saltet eftersom fyllningen innehåller olika salta ingredienser. Låt det småkoka i ca 20 minuter. Låt svalna.
- Rosta ströbrödet lätt i en stekpanna med lite olivolja. Det får inte bli bränt, bara gyllenfärgat.
- När degen jäst färdigt tar man upp den med olivolja på händerna och lägger den i en väl inoljad långpanna, 35x25 cm. Platta till den och tryck ut den med händerna, den skall vara ca 1½-2 cm tjock.
- Först fördelar man sardellerna över hela degplattan, sedan den skivade eller hyvlade osten och strö över riven pecorino också. Fördela tomatblandningen överst och till sist det rostade ströbrödet.
- Låt jäsa i 45 minuter under duk. Sätt in den längst ner i ugnen i ca 25-35 minuter, eller tills den fått vacker färg. Häll över ytterst lite olivolja före servering.
- Servera en god sallad till, en god öl är inte fel.
- OBS! Eftersom den inehåller sardeller, är den inte god att frysa ner, då sardeller kan smaka häsket.
Publicerat den
10 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar