Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plommonmarmelad med vanilj och rom

(7 kommentarer)  
Skriv ut

Supergod till bl.a. ost & kex och ett gott Amaronevin! Marmelad är en utmärkt present, därför är det praktiskt att göra en lite större sats när man ändå är igång. Häll upp den på burkar i lagom ge-bort-storlek.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj plommonen, dela och kärna ur dem. Snitta vaniljstängerna och skrapa ner fröna i en gryta. Lägg i stängerna, plommon och vatten i grytan. Koka upp och koka sakta under lock 10–15 minuter. Koktiden beror på plommonens storlek och på hur mogna de är, de ska vara mjuka och mosa sig. Rör om ett par gånger under tiden så att plommonen mosar sig. Tillsätt syltsockret och koka kraftigt 2–3 minuter. Skumma marmeladen och gör marmeladprovet . Ta grytan från värmen och låt marmeladen vila ca 15 min så att temperaturen jämnar ut sig. Rör om ett par gånger under tiden. Plocka upp vaniljstängerna, blanda i rom och häll upp marmeladen på rena varma burkar. Sätt på lock och låt den kallna. Förvara marmeladen i kylen och låt den vila ett par dagar för att få full arom och rätt konsistens.
  2. Marmeladprov gör man genom att hälla lite av marmeladen på ett fat. Låt kallna och dra med en sked igenom. Det ska bildas en gata som inte rinner ihop när den är färdigkokt.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Countrygirl 10 september 2009

    Helt underbar marmelad. Jag använde konjak istället för rom, men det gick bra det med. Mina vänner och framför allt min man älskar den. Till ost och rödvin är den ljuvlig.

  • Zuzzanne 14 september 2009

    Jättehärligt att du/ ni gillar den... Vi använder marmeladen en hel del själva. kolla gärna efter andra recept... har en hel del smarriga! Ha en trevlig vecka! // Susanne

  • maed66 17 september 2009

    Supergod marmelad. Passar både till frukosten och till ostbrickan.

  • Ann_i_Fyras 11 december 2009

    Vilken underbara marmelad. Jag tog cognac, vilket var helt superb. Började sen att äta den till Skärvångens Brie. Tillslut åt vi direkt ur syltburken. Idag har jag varit och köpt fler plommon. Här ska kokas marmelad!!! Tack för att jag fick ta del av ditt recept.

  • liaskrutt 29 september 2010

    Tack för ett kanongott recept ! Har aldrig gjort marmelad tidigare men nu kommer jag ofta göra det här. Så enkelt och så gott !! Smakade den igår kväll med kex och bavaria blue, helt suveränt gott.

  • dalx 15 januari 2011

    Jätte god! =) har precis gjort min allra första marmelad i livet, tack för receptet, denna kommer jag att göra många ggr till garanterat.

  • skrotnissessyster 29 augusti 2011

    Jättegod!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.