En härligt mör stek som passar utmärkt efter en skön höstpromenad eller som söndagsmiddag året runt. Mörk porter och svarta vinbär ger en ljuvlig smak.
Instruktioner
- Salta och peppra steken. Skala löken och dela den i mindre. Skala vitlöken och finhacka den.
- Smält smöret i en tjockbottnad gryta eller järngryta. Bryn steken runt om. Lägg i lök och vitlök.
- Slå över porter, saft och soja. Tillsätt timjan, hel svartpeppar och buljongtärningar. Låt det hela småkoka cirka en timma. Späd eventuellt med mer porter om vätskan kokar ihop för mycket.
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela rotfrukterna. Lägg dem i en ugnsfast form med olivolja och smör. Salta och peppra. Rosta i ugnen cirka 30 minuter.
- Ta upp steken och skär den i tunna skivor. Använd gärna skärmaskin.
- Sila stekskyn i en gryta och vispa ner grädden. Koka upp och sjud i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera steken med såsen och de rostade rotfrukter samt svartvinbärsgelé.
Publicerat den
14 januari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar