Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Portvinsstek med färsk svamp

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Till ett speciellt tillfälle, när man vill servera något riktigt gott, så är den här steken perfekt att laga och bjuda på. Det blir så god smak med svampen i den mustiga vinskyn till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Skölj och torka av köttet och gnid in det runtom med salt och peppar.
  3. Skala schalottenlöken och halvera stora lökar. Skala och hacka vitlöken. Knyt ihop örterna till en bukett.
  4. Hetta upp 2 msk olja i en stor ugnsfast gryta. Lägg i köttet och bryn det runtom. Lägg i löken och fräs under omrörning. Tillsätt vitlöken och fräs den hastigt. Häll på portvin, balsamvinäger och 1 ½ dl vatten.
  5. Lägg örtbuketten i grytan, sätt in i ugnen och stek 1 tim. Ös steken några gånger under stektiden.
  6. Borsta av svampen, ansa den och skär i jämnstora bitar. Hetta upp resten av oljan i en teflonstekpanna och fräs svampen 5 min. Salta och peppra.
  7. Lägg svampen brevid köttet när det har stekt 1 tim. Stek ytterligare 30 min i ugnen.
  8. Ta ut steken ur ugnen och låt den vila 5 min. Ta upp örtbuketten ur grytan och smaka av svamp- och lökblandningen med salt och peppar. Blanda ner persiljan.
  9. Skiva köttet och servera med svampskyn.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.