Till ett speciellt tillfälle, när man vill servera något riktigt gott, så är den här steken perfekt att laga och bjuda på. Det blir så god smak med svampen i den mustiga vinskyn till.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150ºC.
- Skölj och torka av köttet och gnid in det runtom med salt och peppar.
- Skala schalottenlöken och halvera stora lökar. Skala och hacka vitlöken. Knyt ihop örterna till en bukett.
- Hetta upp 2 msk olja i en stor ugnsfast gryta.
Lägg i köttet och bryn det runtom. Lägg i löken och fräs under omrörning. Tillsätt vitlöken och fräs den hastigt. Häll på portvin, balsamvinäger och 1 ½ dl vatten.
- Lägg örtbuketten i grytan, sätt in i ugnen och stek 1 tim. Ös steken några gånger under stektiden.
- Borsta av svampen, ansa den och skär i jämnstora bitar. Hetta upp resten av oljan i en teflonstekpanna och fräs svampen 5 min. Salta och peppra.
- Lägg svampen brevid köttet när det har stekt 1 tim. Stek ytterligare 30 min i ugnen.
- Ta ut steken ur ugnen och låt den vila 5 min. Ta upp örtbuketten ur grytan och smaka av svamp- och lökblandningen med salt och peppar.
Blanda ner persiljan.
- Skiva köttet och servera med svampskyn.
Publicerat den
11 juni 2010
Liknande recept
Skriv kommentar