Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatis - Pommes dauphine

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

God friterad potatis till kött.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka mjuka i lättsaltat vatten. Låt potatisen torka på ett bleck eller långpanna. Mosa potatisen.
  2. Blanda vatten och smör i en tjockbottnad kastrull, värm till smöret smält och koka upp. Tillsätt mjölet och rör smeten över svag värme med en träsked tills smeten släpper i kastrullens botten. Ta av kastrullen och rör ned ett ägg åt gången, tillsätt de mosade potatisarna och rör om ordentligt. Smaksätt med salt, peppar och riven muskot efter smak. Sätt fritösen på 180-190 grader. Forma smeten till små kulor (storlek som små köttbullar), detta kan göras med en sked eller som jag brukar göra, fyll en spritspåse med smeten och tryck ut en dryg cm ur påsen och skär av med en matkniv och låt "bollen" hamna direkt i oljan. (om du använder spritspåse så tänk på att arbeta nära oljan så det inte skvätter när potatisen ramlar ned i oljan) Potatisen skall friteras ca 7-8 minuter och få en gyllenbrun färg runt om. Låt potatisen rinna av någon minut på hushållspapper.
  3. Tips: Skall du fritera till många personer, fritera först all potatisen ca 3-4 min och lägg upp på långpanna med hushållspapper under. Fritera färdigt i samband med serveringen.
  4. Du kan behöva röra om lite i grytan under friteringen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.