- Serverar: 4 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Mums!
Kan med fördel göras utan både lök och vitlök om det är så att man inte tycker om/tål lök. Även grädde kan förstås användas, eller bara mjölk.
Receptet kan varieras på många valfria sätt, detta är i alla fall det jag gör oftast.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra en ugnsform. Skala och skiva potatisen så tunt du kan, lägg i formen. Finhacka lök och vitlök, lägg i formen. Ta det mesta av osten (lämna ca 1 dl kvar) och strö över potatisen och löken. Salta.
- Blanda ingredienserna i formen. Häll på grädden och mjölken. Strö över den sista osten.
Sätt in gratängen i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen är färdig.
- Klipp eller skär under tiden baconet i mindre bitar.
Ta ut gratängen ur ugnen och strö över baconet.
Sätt in formen igen och gratinera i 15-20 minuter tills baconet är tillräckligt knaperstekt.
Publicerat den
22 mars 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Kalasgott och kalasenkelt! Fast jag stekte baconet först och la den mellan potatisskivorna.
Det här blev jättegott!! Använde lagrad prästost, hälften vanlig grädde och hälften mjölk, 1 tsk salt och eldorado´s bacon i storpack (lite tjockare skivor) Kommer att laga detta igen och gratängen blev ju super så den blir det nog till någon annan mat också. Frågade bonusdottern vilket betyg hon skulle ge rätten: - 4,5 kanske för det är inte något man äter jämt. - Om man ska tänka på hur gott det smakade då? - Ja, då blir det en 5:a.... Så en 5:a från oss får rätten =)
Hejsan!! Vi vill tacka för ett kanon recept.. Detta kommer att göras fler gånger. Vårat betyg blir en klar femma. Mvh Lena
Jätte gott tyckte vi :) Jag bytte dock ut potatisen mot kålrot, rättika och rotselleri samt att jag satt lite grovmalen svartpeppar, i övrigt följde jag receptet.