Detta är en smalare variant av den klassiska potatisgratängen. Den är god som tillbehör till kött, rökt eller grillad fisk samt korv.
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader. Skrubba och skiva potatisen i mkt tunna skivor. Spola av skivorna i kallt vatten för att få bort stärkelse. Låt skivorna rinna av och bred ut dem på ett hushållspapper. Tryck bort fukten med ett dubbelt hushållspapper. Pensla en gratängform lätt med olja.
- Lägg hälften av potatisskivorna i formen så att de överlappar varandra. Krydda med salt och peppar. Lägg på resten av potatisen. Krydda igen.
- Passera keson i en nätsil. Pressa massan med hjälp av en träslev gennom nätet ner i en bunke. Rör ostmassan jämn och smidig. Blanda massan med philadelphiaost, ägg, gräslök, pressad vitlök och mjölk. Rör till en jämn smet. Häll den över potatisen i formen. Strö den rivna osten och muskotnöten över.
- Gratinera i en timma eller tills potatisen fått fin färg och är genomgräddad. Känn efter med en vass kniv.
Publicerat den
31 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar