Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatisgratäng

 
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

Ännu en variant. Funkar som en hel måltid på flera olika sätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugnstemperatur 225º
  2. Sätt på ugnen. Skala och skiva potatis och gul lök eller snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna. Osten kan vara grov- eller finriven. Använd gärna matberedare.
  3. Lägg på ett ugnssäkert fat eller i en låg vid form först hälften av potatisen, sedan löken och det mesta av osten. Krydda med salt, peppar och ev smulad örtkrydda eller skalad pressad vitlök. Lägg på resten av potatisen. Häll på mjölk och/eller grädde. Strö över resten av osten.
  4. Grädda först i nedre delen av ugnen, flytta ev upp formen eller fatet efter halva gräddningstiden för att få mer färg. Grädda tills potatisen är mjuk, 40-50 min. Servera gratängen som ensamrätt med en blandad sallad eller till stekta kötträtter. Se även följande förslag.
  5. Större satser: Som bjudrätt till många kan gratängen gräddas i en ugnslångpanna med raka kanter. 2-2 1/2 sats ryms i en långpanna (ca 30 x 40 cm). Sätt in den i 250°C, sänk till 225°C och grädda 50-55 min.
  6. Med skinka, kassler eller korv: Lägg också strimlad skinka eller kassler i mellanvarvet. Gör för övrigt gratängen som i grundreceptet. Gratängen kan också gräddas utan ost överst. Tag ut den efter ca 30 min och lägg på skivad kassler eller korv. Strö över osten och grädda ytterligare ca 15 min i mitten av ugnen. Till: en blandad sallad
  7. Med pizzasmak: Gör potatisgratängen som i grundreceptet men utan örtkryddor i mellanvarvet och utan ost överst. Grädda den ca 35 min. Tag ut och täck den med skivade tomater, lägg på ansjovis, strö över smulad oregano eller basilika och sist riven ost. Grädda ytterligare ca 10 min i mitten av ugnen. Till: en blandad sallad

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.