Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatisgratäng med äpple

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Den här gratängen innehåller syrliga äpplen och salladslökar och gratineras i ugnen med mjölk, grädde och ägg. Ät den som en ensamrätt med ett gott bröd och ev med stekt bacon eller t.ex. till lammsteken. Fördel med potatisgratäng är att den kan serveras till många olika kötträtter. Som tillbehör räcker gratängen till 6-8 personer.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200ºC. Skölj och skala potatisen och äpplena. Dela äpplena i 4 klyftor och ta bort kärnhusen. Skär äppelklyftorna och potatisen i millimetertunna skivor.
  2. Skölj och ansa salladslöken och skiva den fint. Sätt 1 msk salladslök åt sidan till garnering. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg. Krydda med 1 krm salt och ½ krm svartpeppar.
  3. Varva potatis- och äppelskivor i en smord ugnsfast form. Strö över lite salladslök på varje lager. Sätt 1 dl av mjölkblandningen åt sidan och häll resten över gratängen.
  4. Ställ in potatis- och äppelgratängen mitt i ugnen 1 timme. Droppa över den undanställda mjölkblandningen då och då. Ta ut gratängen ur ugnen och strö över den sparade salladslöken.
  5. Ät och njut!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.