- Serverar: 4 portioner
- Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut
En rätt som härstammar från Firenze, Toscana och blev exporterad till Frankrike på 1500 talet, av Katarina de Medici, när hon gifte sig med Henrik ll och ville ha en bit av sin Firenze med sig. På franska heter den "Caneton al orange".
Instruktioner
- Börja med att göra rent ankan, ta bort synlig fett och skölj ankan, även på insidan, torka ankan med hushållspapper. Ta en citronhalva och gnid in ankaninsida,salta även insidan.
- Smällt smör i en lagom stor gryta, så att ankan får plats. När smöret fått fin färg, lägger man i ankan och bryner den tills den fått fin färg runt om. Tillsätt löken och vitlöken, tills den får vacker färg.
- Tllsätt nu vinet, ½ dl vatten, gran manier och buljongtärningarna, låt densmåkoka på låg värme ca 60 min under lock.
- Under tiden skalas 1 apelsin, ta bort det vita från skalet och strimla skalet fint. Koka upp 2 dl vatten i en liten kastrull och lägg i skalstrimlorna, låt koka i ca 3 min.
- Sila strimlorna ordentligt, ta tillvara på kokvattnet,skall användas till såsen.
- Pressa 2 apelsiner, blanda apelsinsaften med kokvattnet från apelsinstrimlorna och strimlorna, häll det över ankan i grytan och låt det småkoka tills ankan är klar, ca 30 min eller
tills köttet är riktigt mjuk.
Ta upp ankan, svep in den i ugnsfolié och låt den vila ca 15 min. Under tiden, reduceras såsen något, smaka av med peppar och salt.
- Lägg upp ankan på varm uppläggningsfat. Tvätta 1 apelsin och skär i tunna skivor, skåra dem och dekorera ankan med skivorna.
- Gott med kokta grönsaker och potatismos med jordärtskockor, eller ugngsbakade potatis och grösaker är också gott till.
- Smaklig måltid!
Publicerat den
28 juni 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Åhh du, en fullträff. Väldigt väldigt gott, tack tack, full poäng.