Potatiskaka
Skala den fasta potatisen. Riv den grovt. Salta och peppra.
Hetta upp olja i en stekpanna. Fördela hälften av potatisen i pannan, tryck till lite och stek på medelvärme ca 15 minuter.
Låt kakan glida över på en tallrik och vänd ner den i pannan igen. Låt steka 5-10 minuter.
Gör en likadan kaka av resten av den rivna potatisen.
Potatismos
Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet. Mosa den med en elvisp.
Riv osten. Värm grädden. Vispa ner grädden och smöret i moset. Rör ner osten. Smaka av med salt och peppar.
Lägg en potatiskaka i en form med löstagbar kant. Täck med mos och sen den andra potatiskakan. Pressa ihop lite försiktigt. Täck med plastfolie och låt stå över natten.
Servering
Skär med en vass kniv den kylskåpskalla tårtan i lagom portionsbitar. Lägg dem på en plåt med bakpapper och värm mitt i ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Täck med aluminiumfolie så att bitarna inte blir torra.