Läcker Italiensk efterrätt. Liten boll med len, krämig och härlig fyllning av kastanjekräm. Går inte kastanjepurén att få tag på så fyll den med björnbärsgrädde istället.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka upp vatten, salt, smör och socker i en kastrull så att smöret smälter. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om kraftigt. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kanter. Ta från värmen och låt svalna något. Tillsätt vaniljsockret och rör i äggen, ett i taget.
- Klicka ut smeten till 20 bollar fördelade på 2 bakpappersklädda plåtar. Grädda varje plåt mitt i ugnen 20-25 minuter, tills bollarna fått fin färg. Stick ett hål med en kniv i nedre sidan av varje boll så att ångan kan pysa ut.
Låt svalna helt på galler.
- Gör kastanjekrämen.
Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Värm mjölken försiktigt i en kastrull och rör ner kastanjepuré, vaniljfrön- och stång. Ta från värmen.
- Vispa socker och äggulor riktigt fluffigt i en bunke. Vispa i potatismjöl och vetemjöl. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och vispa runt. Häll tillbaka i kastrullen
.
Låt sjuda försiktigt några minuter under omrörning tills den tjocknat. Ta upp stången och låt krämen svalna helt.
Vispa grädden fast och vänd ner den försiktigt i kastanjekrämen.
- (Om inte kastanjepurén går att få tag på så gör björnbärsgrädde. Vispa grädden hårt och blanda ner mosade björnbär och florsocker.)
- Fyll en spritspåse med krämen och spritsa i hålet på varje boll. Lägg upp på ett fat. Låt stå i kylen tills chokladsåsen hälls på.
- Bryt chokladen i bitar och smält den i en kastrull på svag värme tillsammans med grädden. Rör i kakao och honung.
Häll chokladsåsen över proftierolesen och garnera med hallon. Servera genast!
Publicerat den
23 oktober 2012
Liknande recept
Skriv kommentar