Här benar du ur en rådjurssadel före stekning. Resultatet blir två fina filéer som kan minutstekas i panna på spisen hela eller i små noisetter. Serveras med en god pepparsås och pommes duchesse.
Instruktioner
- Putsa sadelns översida helt fri från hinnor och senor. Det går lättast om du använder spetsen på en vass kniv. Stick in knivsudden under hinnan och skär bort (med kniven lätt vinklad uppåt) hinnorna remsa för remsa.
- Skär ut de båda ryggfiléerna genom att med kniven följa lätt utmed ryggbenet med början mitt uppe på ryggen. Skär tätt utmed revbenen på båda sidor om ryggkammen tills båda ryggfiléerna är fria. Skär också loss de två små filéer som ev sitter på sadelns undersida.
- Skala och koka potatisen till pommes duchesse. Efter kokning slås vattnet bort och potatisen pressas eller stöts fint. Rör i äggulor, smör och kryddor och blanda väl. Spritsa moset till toppar på en smord ugnsplåt. Vid serveringen gratineras topparna i 250 grader ca 8-10 minuter.
- Pepparsåsen: Fräs löken och pepparn i ca 1 msk smör ett par minuter utan att det får färg. Fyll på med vin, soja och grönsaksbuljong. Koka ihop till hälften. Tillsätt crème fraichen och koka ytterligare 2-3 minuter. Smaka av med salt och vispa i ca 1 msk kallt smör som avrundning.
- Skala gurkan och dela den på längden. Skrapa ur kärnorna och skär dem rakt av i ca 1 cm bitar. Koka gurkbitarna mjuka ett par minuter i smöret och tillsätt persiljan på slutet. Krydda rådjursfiléerna och stek dem i panna på spisen i 8-10 minuter.
- Låt filéerna rulla runt i pannan under stekningen så att de får vacker färg runt om. När köttet är lätt "gungigt" är det lagom rosa inuti. Avbryt stekningen och låt köttet vila några minuter på skärbrädan. Gör under tiden tillbehören klara. Skär sedan upp filéerna i ej för tunna skivor med kniven lite snett vinklad mot skärbrädan. Fördela köttet på heta tallrikar med sina tillbehör omkring.
Publicerat den
24 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar