Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rådjursfilé, rotsakspytt med smörstekta kantareller

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Smälter i munnen En ingr./rad

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa filén genom att skära bort hinnor, senor och eventuellt fett (kan göras dagen innan). Salta och peppra rådjursfilén. Stek den runt om på medelhög värme i ca 5-8 minuter i en stekpanna. Filén ska vara brun på utsidan, inget rosa kött ska synas, då är köttets alla yttre porer stängda och köttsaften stannar i filén.
  2. Sätt in köttet i ugnen på 120 grader där den får stå i en halvtimme. Filén skall vara rosa inuti när den är klar och ha ca 60 grader som inner temperatur. Man kan använda stektermometer om inte filén är för liten. Ta upp filén ur pannan och låt vila i femton minuter i folie innan den skärs upp (detta är mycket viktigt). Spara köttsaften som finns i folien till såsen.
  3. Vispa ur stekpannan med kalvbuljong, köttsaften från folien, vatten, lite soja och eventuellt lite av vinet, koka ner. Smält ner lite gelé och vispa ner smör tills såsen blir simmig. Tillsätt lite maizena blandat med lite vatten vid behov för att få en tjockare sås. Salta försiktigt i slutet för att få fram smakregister.
  4. Skala och skär stavar av potatis, morötter, kålrot och lök. Råstek i smör i ca 10 min, salta och peppra. Fräs kantarellerna i smör, tillsätt lite matlagningsgrädde för att få en krämig svampkompott.
  5. Ta en varm tallrik och lägg upp rotsakspytten och kantarellerna vackert. Skär upp filén och lägg rådjursfiléskivor på en spegel av såsen. Salta och peppra, dekorera med färska örter, helst timjan.
  6. Skåla för det vackra viltet.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.