Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rågbröd med surdeg

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 15 timmar
Skriv ut

Ett underbart bröd som jag bakat ett antal gånger. Det tar tid att göra, men kräver inte mycket arbete. Torrjästen kan kännas som fusk, men jag har fått fin jäsning med den. Recept på surdegen hittar du på matklubben.se.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda ljummet vatten med salt, frön och nötter. Häll i surdegen när du känner att vattnet är svalare än fingervarmt. Rör om.
  2. Blanda det torra ingredienserna med torrjästen (c:a 1/2 påse).
  3. Häll de torra ingredienserna i vattenblandningen och bearbeta med degkroken i 5 minuter. Häll över i en stor bunke (jäser minst till dubbla storleken) och täck med plast och/eller bakduk. Låt jäsa i 12 timmar.
  4. Häll över degen i två smorda brödformar. Teflonformar fungerar bra för mig. Häll inte mer än upp till 2/3 av formarna. Låt jäsa i 1 timma till.
  5. Grädda bröden i 200 grader under 70 - 75 minuter. Låt de färdiga bröden vila, inlindade i fuktiga bakdukar, under minst 12 timmar. Jag skivar sedan upp dem och fryser in dem skivade. Skivorna tinar på 10 minuter. Värm dem inte.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.