Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rågsiktskakor med surdeg

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Surdegen har kommit tillbaka, för att stanna hoppas jag. Den lilla mängden jäst ger surdegen extra lyftkraft och skyndar på jäsningen. Det optimala är att baka helt utan vanlig jäst men det är ett annat kapitel. Det här receptet passar även den som inte är så van men ändå har lust att prova. Det tar 3-4 dagar innan surdegen är färdig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ihop surdegen, täck över och låt stå i rumstemperatur i 3-4 dagar. Tänk på att den jäser så ta ett rymligt kärl. Nu ska den bubbla och lukta syrligt. Dags att baka.
  2. Blanda ut jästen och surdegen i ljummet vatten. Tillsätt smör, brödsirap, ev brödkryddor och ättika. Avvakta med saltet. Börja med en mindre mängd mjöl och prova er fram. Arbeta degen i maskin 6 minuter, tillsätt saltet och arbeta 4 minuter till. Degen ska inte klibba.
  3. Jäs övertäckt i 1 ½ - 2 timmar.
  4. Ta upp på mjölat underlag, knåda och dela i 4 lika stora delar som bakas ut till runda brödkakor. Nagga dem tex med en gaffel.
  5. Jäs på bakpappersklädda plåtar, 2 bröd på varje, i ytterligare 1 - 1 ½ timme.
  6. Grädda i 225º i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.
  7. Det går naturligtvis lika bra att arbeta degen för hand om man så vill.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.