Surdegen har kommit tillbaka, för att stanna hoppas jag. Den lilla mängden jäst ger surdegen extra lyftkraft och skyndar på jäsningen. Det optimala är att baka helt utan vanlig jäst men det är ett annat kapitel. Det här receptet passar även den som inte är så van men ändå har lust att prova. Det tar 3-4 dagar innan surdegen är färdig.
Instruktioner
- Rör ihop surdegen, täck över och låt stå i rumstemperatur i 3-4 dagar. Tänk på att den jäser så ta ett rymligt kärl. Nu ska den bubbla och lukta syrligt. Dags att baka.
- Blanda ut jästen och surdegen i ljummet vatten. Tillsätt smör, brödsirap, ev brödkryddor och ättika. Avvakta med saltet. Börja med en mindre mängd mjöl och prova er fram. Arbeta degen i maskin 6 minuter, tillsätt saltet och arbeta 4 minuter till. Degen ska inte klibba.
- Jäs övertäckt i 1 ½ - 2 timmar.
- Ta upp på mjölat underlag, knåda och dela i 4 lika stora delar som bakas ut till runda brödkakor. Nagga dem tex med en gaffel.
- Jäs på bakpappersklädda plåtar, 2 bröd på varje, i ytterligare 1 - 1 ½ timme.
- Grädda i 225º i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.
- Det går naturligtvis lika bra att arbeta degen för hand om man så vill.
Publicerat den
19 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar