Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Afrikansk inspirerad viltgryta kokt i rödvin

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Jag får så mycket beröm för den här grytan och folk har en tendens att vilja bjuda hem sig när den ska lagas, så jag tänkte att jag delar med mig till er av mitt lilla recept också! Hoppas det ska smaka!!! Jag har en förkärlek till långkok och då framförallt grytor, jag har gjort den här grytan på vildsvin tidigare, nu i helgen så gjorde jag den på älg (tror absolut på både hjort och rådjur också) och det blev minst lika bra! Har du inte tillgång till eller inte gillar viltkött går det precis lika bra med oxkött! Jag har använt mig utav en färdig blandad afrikansk grytkrydda som jag köper på marknad (finns alltid olika kryddblandningar på marknader att köpa) innehållande (kummin, kanel, kardemumma, nejlika, koriander, peppar, senapsfrö och örter). Och av en honung från Gillastig honung som heter Åsas special innehållande (kakao, kanel och muskotnöt). Har du inte kryddblandningen eller honungen så går det ju utmärkt ändå, det är bara att använda de kryddor jag radat upp här och smaka av efter hand.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att putsa grytbitarna och skär dem i mindre bitar om de är för stora (det ska vara lagom munsbitar). Krydda dem med vitpeppar och stek dem sedan i omgångar på hög värme i smör så att de får fin färg och porerna stängs. När köttet är stekt så häll över det i en stekgryta och slå på vattnet, vinet, kalvfonden, sweet chili sås, koloritsoja, afrikanska grytblandningen och honungen och låt det hela stå och småputtra med lock i 2-3 timmar, behövs det så får du slå på lite vatten allt efter som. Efter 2-3 timmar så ska morötterna och rödbetorna ner i grytan, skala och skär ner i lagom stora bitar, och efter ytterligare 1 timme så ska löken ner, också den skuren i lagom bitar, eller efter tycke och smak. När löken har kokt med 1 timme så kan du slå på grädden och sen reda grytan till lagom konsistens, nu är grytan klar att servera!
  2. Den går utmärkt att göra dagen innan och blir om möjligt än godare när den stått till sig en dag, så det är absolut inga problem att förbereda i god tid om du så vill. Servera med kokt potatis, brysselkol och ett gott rödvin eller en öl som går åt det mörkare hållet! Smaklig spis!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • fialotta88 11 september 2015

    Undrar bara - vad är afrikansk grytkrydda och var hittar man den?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.