Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor. Sås gör vi av skyn och lite rödvin. Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås. Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky. Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C. Gnid in steken med olivolja. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala strimlor. Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna. Gnid in med salt, peppar och rosmarin.
- Sätt in steken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 65-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
- Linda in köttet i smörpapper och låt det ligga och vila ca 30 minuter före servering. Spara på skyn.
- Värm en kastrull med sockret i botten tills sockret smälter och är ljusbrunt. Häll i vinet (se upp sockret är varmt) samt skyn samt soja. Låt koka ihop till hälften.
- Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olivolja, salt och rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i 200°C varm, i en ugnssäker form.
- Lägg bönor i en ugnsfast form och häll på grädde, blanda ner en klyfta pressad vitlök, lite salt och vitpeppar. Toppa med ost. Låt få färg i ugnen i 20 minuter (ställ bönorna över potatisen).
- Skär upp steken och servera med potatis, rödvinssky och gratinerade bönor. Tomatsallad är också gott till.
Publicerat den
9 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta var jättegott (Y)