Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rådjursfilé med linsröra

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

I denna raffinerade vilträtt serveras rådjursfilén med en mustig linsröra och en fruktig nyponsås smaksatt med balsamvinäger. En perfekt söndagsmiddag, eller varför inte till nyår.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj linserna väl, lägg dem tillsammans med grönsaksbuljongen i en kastrull och koka upp. Lägg på locket och koka linserna 45 minuter på svag värme. Skär bort ev hinnor från rådjursfilén och dela den i två delar. Stöt svartpeppar och kryddpeppar i en mortel. Ställ hälften av pepparblandningen åt sidan och gnid in köttet med resten.
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Hetta upp 1½ msk olja i en teflonstekpanna, lägg i köttet och bryn ca 10 minuter runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form, ställ in det i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 100 grader. Ugnsstek i 30 minuter.
  3. Stek schalottenlöken mjuk i stekpannan i det överblivna fettet från rådjursfilén. Tillsätt timjan och socker och fräs under omrörning. Tillsätt 2½ msk balsamvinäger och viltbuljongen. Krydda med 1 nypa salt och resten av pepparblandningen. Låt sjuda ca 5 minuter utan lock. Eventuellt kan man tillsätta lite vatten om man vill ha mindre viltsmak.
  4. Låt linserna rinna av. Hetta upp resten av oljan i en kastrull. Lägg i morot, salladslök och ingefära och fräs tills löken börjar mjukna. Tillsätt linserna och smaka av med salt, peppar och resten av balsamvinägern.
  5. Rör samman nyponpuré och crème fraîche med schalottenlöksblandningen och koka upp. Salta köttet, skär det i skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med sås och linser.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • wyrner 21 november 2012

    hade ingen nyponpure men det blev gott ändå!

  • wyrner 21 november 2012

    ...dessutom använde jag honung ist för socker....

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.