I denna raffinerade vilträtt serveras rådjursfilén med en mustig linsröra och en fruktig nyponsås smaksatt med balsamvinäger. En perfekt söndagsmiddag, eller varför inte till nyår.
Instruktioner
- Skölj linserna väl, lägg dem tillsammans med grönsaksbuljongen i en kastrull och koka upp. Lägg på locket och koka linserna 45 minuter på svag värme. Skär bort ev hinnor från rådjursfilén och dela den i två delar. Stöt svartpeppar och kryddpeppar i en mortel. Ställ hälften av pepparblandningen åt sidan och gnid in köttet med resten.
- Sätt ugnen på 125 grader. Hetta upp 1½ msk olja i en teflonstekpanna, lägg i köttet och bryn ca 10 minuter runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form, ställ in det i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 100 grader. Ugnsstek i 30 minuter.
- Stek schalottenlöken mjuk i stekpannan i det överblivna fettet från rådjursfilén. Tillsätt timjan och socker och fräs under omrörning. Tillsätt 2½ msk balsamvinäger och viltbuljongen. Krydda med 1 nypa salt och resten av pepparblandningen. Låt sjuda ca 5 minuter utan lock. Eventuellt kan man tillsätta lite vatten om man vill ha mindre viltsmak.
- Låt linserna rinna av. Hetta upp resten av oljan i en kastrull. Lägg i morot, salladslök och ingefära och fräs tills löken börjar mjukna. Tillsätt linserna och smaka av med salt, peppar och resten av balsamvinägern.
- Rör samman nyponpuré och crème fraîche med schalottenlöksblandningen och koka upp. Salta köttet, skär det i skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med sås och linser.
Publicerat den
6 december 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
hade ingen nyponpure men det blev gott ändå!
...dessutom använde jag honung ist för socker....