Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Råg i ryggen formbröd

(4 kommentarer)  
Råg i ryggen formbröd Råg i ryggen formbröd
  • Serverar: 1-2 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Idén till detta recept kom vid en diskussion om uttrycket ”Råg i ryggen”. I receptet och bilderna har jag gjort det som 1 stort formbröd. Men det går ju givetvis lika bra att göra som 2 normala formbröd. Brödet fick både Råg i ryggen och ryggraden. När ni rostar linfrön är det bra att ha ett lock i beredskap. De är nämligen väldigt glada i att poppa högt innan rågen kommer i. Ett saftigt och gott bröd med en egen karaktär och utseende. Går bra att både frysa och rosta.

Ingredienser

Instruktioner

Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av degvätskan. Tillsätt salt, socker, resten av degvätskan och vetemjölet. Blanda med degkrokar till en smidig glansig deg, låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Hetta upp en torr kastrull och lägg i linfröna, skaka och rör om till fröna börjar poppa. Häll då i rågmjölet och rör om konstant till mjölet blivit ljusbrunt och doftar gott. Ställ åt sidan och låt svalna av. Smörj en stor ca 3 l brödform eller 2 mindre 15-16 dl formar. Vält upp och kavla ut degen till en rektangel med samma bredd på kortsidan som brödformen. Om ytan känns torr, så pensla med lite vatten. Sprid ut det mesta av lin/råg blandningen över och kavla lätt på så den fäster. Rulla ihop från kortsidan och lägg med skarven neråt i brödformen. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter, och sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med uppvispat ägg och sprid över resten av lin/råg blandningen. Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter. Stjälp ur formen och låt svalna övertäckt på galler.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • boz1965 24 mars 2013

    Det här ska definitivt testas nästa gång jag bakar! =)

  • SirBastian 19 maj 2013

    Detta bröd passade väldigt bra att antingen rosta, steka eller grilla, i alla fall för mig då mitt fick en stor luftbubbla i sig som gjorde det väldigt svårt att bre det vanligt. Angående smaken så var den toppen, rekommenderas starkt!

  • KLjkell Andersson 28 juni 2021

    Intressant att ni haft en diskussion om uttrycket "råg i ryggen". Själv har jag en slogan som mal i huvudet: "Ragundaråg i ryggen" och som jag trott varit kopplat till ett rågbröd som bakats i Ragunda. Dock förstod jag vid mitt besök i Ragunda i midsomras att något sådant bröd inte fanns att köpa. Knappast heller någonsin funnits. Undrar fortfarande var jag har hört detta. Tips?

  • lisbeth jonsson 31 januari 2022

    ragunda råg fanns för många år sen och varför den försvann förstår jag inte för det var det absolut godaste mjuka bröd man kunde äta!Men det måste vara nära 20 år sen den försvann!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.