Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rågrutor med havre och morot

 
  • Serverar: 24 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Ett nyttigt bröd som är gott och har lång hållbarhet - en favorit!

Ingredienser

Instruktioner

  1. 1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över havregrynen som mätts upp i en degbunke. Rör om till en kladdig gröt och låt svalna till rumsvarm temperatur. Man skållar för att det ska bli mera hållbart.
  2. 2. Smula ner jästen över den ljumma havregröten (viktigt att det fått svalna för jäsningens skull) och tillsätt fingervarm mjölk. Rör om tills jästen är upplöst.
  3. 3. Klicka ner smöret och tillsätt därefter sirap och salt.
  4. 4. Blanda ner morot och solroskärnorna. Tillsätt till sist rågsikten och arbeta samman till en slät och smidig deg. (Ta gärna degkrokarna till hjälp - det är tungt...). Täck med bakduk och låt vila ca 40 min.
  5. 5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt.
  6. 6. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
  7. 7. Sätt ugnen på 225 gr. Pensla det färdig jästa brödet med vatten och strö över havregryn och solroskärnor.
  8. 8. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna övertäckt på bakgaller.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.