- Serverar: 24 portioner
- Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut
Ett nyttigt bröd som är gott och har lång hållbarhet - en favorit!
Instruktioner
- 1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över havregrynen som mätts upp i en degbunke. Rör om till en kladdig gröt och låt svalna till rumsvarm temperatur. Man skållar för att det ska bli mera hållbart.
- 2. Smula ner jästen över den ljumma havregröten (viktigt att det fått svalna för jäsningens skull) och tillsätt fingervarm mjölk. Rör om tills jästen är upplöst.
- 3. Klicka ner smöret och tillsätt därefter sirap och salt.
- 4. Blanda ner morot och solroskärnorna. Tillsätt till sist rågsikten och arbeta samman till en slät och smidig deg. (Ta gärna degkrokarna till hjälp - det är tungt...). Täck med bakduk och låt vila ca 40 min.
- 5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt.
- 6. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
- 7. Sätt ugnen på 225 gr. Pensla det färdig jästa brödet med vatten och strö över havregryn och solroskärnor.
- 8. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna övertäckt på bakgaller.
Publicerat den
4 mars 2011
Liknande recept
Skriv kommentar