Till alla mjuka bär. Ett gammalt släktrecept. Blir ungefär lika mycket saft som bärmängden, ändå mycket smak. Blanda gärna bär, hallon-vinbär t.ex.
Gillar du inte vinsyra, går det utmärkt med citronsyra.
Instruktioner
- Krossa bären, (de behöver inte repas), enklast med händerna eller en mosstöt.
Sätt till vatten, vinsyra och atamon. Rör om. Låt stå svalt ca 20 tim.
Sila, låt självrinna. Mät råsaften och tillsätt ca 1 kg socker till varje liter, mindre, 8-9 hg, om det är söta bär (t.ex hallon).
Rör till sockret är löst. Låt stå i ca 12 tim för att ev. skum skall flyta upp.
Skumma. Slå på rena flaskor. Hållbar i källarsval minst ett år!
- Amn.1 Använder man bär, särskilt vinbär, som inte är riktigt mogna geléar sig saften.
Amn.2 Att man sätter till atamonen i första skedet beror på att risken för jäsning är störst när man har bären med.
- Tips. Får man tomma spritflaskor, sätt på korken och spara, använd utan att skölja. De flaskorna är mycket rena!
Publicerat den
4 juli 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Nu har jag gjort rårörd saft på rabarber för första gången, skivade tunnt i matberedaren och blandade med hälften röda vinbär. Det blev mycket bättre än jag förväntat! Något "sträv", men det var ju "augusti-rabarber".
Hej Sikaal! Hur är hållbarheten för denna saft? Jag har läst någonstans, att rårörd saft har en lägre hållbarhet, jämfört med kokt eller ångad saft. Bör saften, från ditt recept, frysas ned? Med vänliga hälsningar TL