Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Råsundalimpa

(10 kommentarer)  
Skriv ut

Ett stort härligt bröd, blir bättre ju längre den får jäsa. Jag brukar passa på att göra degen på helgmorgonen, så får den jäsa minst 2 timmar medan man gör annat. Obs att den skall svalna utan bakduk för att få den där härligt knapriga brödytan. Världens godaste bröd tycker mina grabbar.

Ingredienser

Instruktioner

Så här gör du: Smula jästen i en stor bunke, strö saltet och honungen över jästen. Rör om i jästblandningen, saltet och honungen får jästen att smälta. Rör i vattnet och blanda runt. Rör i mjölsorterna, men spar ca 1 dl till utbakningen. Blanda väl MEN degen ska vara mycket lös nästan som gröt. Låt jäsa i ca 1-3 timmar, beroende på hur mycket tid du har. Tippa eller, stjälp ut degen på mjölat bakbord, fös ihop den till ett stort bröd, lägg den på en bakplåtspappers klätdd plåt. Skär ett par snitt i ytan och låt jäsa medans ugnen blir varm. Grädda i 250 grader i ca 15 minuter, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Totalt skall den vara inne i ugnen minst 45 minuter. Knacka på undersidan av brödet för att kolla att det låter ihåligt=klart. OBS! Låt brödet kallna på galler utan bakduk, det är det som är finessen här för att få en riktigt knaprig yta på brödet:

Kommentarer (10)

  • Nallepuh13 24 februari 2009

    Tack Martina63 för receptet. En jättegod limpa som jag kommer att göra många gånger!! Anne-Marie "Nallepuh13"

  • barabbas 1 december 2009

    Tack för reseptet på Råsunda limpan den blev lyckad och mycket god .Jag ger full poäng. Jag försöker prova flera sorter men den här är en v de bästa. Hälsningar Berit.

  • LenaBE1 22 januari 2013

    Full pott får du av mig också, limporna blev jättegoda! Jag tog i 4 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl, slängde även i 1 dl solrosfrön i degen, sen assistenten gjort sitt så öste jag över degen i två avlånga 1,5 l formar och så fick dom jäsa ett par timmar innan jag gräddade dem. Superenkelt och kanongott, tack för ett toppenbra recept! :-)

  • LenaBE1 26 januari 2013

    Nu har jag bakat denna limpa igen, denna gång bytte jag ut honungen mot sirap, tog i 4 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl. Gjorde på samma sätt igen med "utbaket". Det blev lika gott igen fast limpan fick en annan konsistens än den får med grahamsmjölet. Ett toppenrecept som jag verkligen rekommenderar. Det här receptet kommer jag att använda många gånger. :)

  • Cassiopeya 2 februari 2013

    Oj vilket smarrigt bröd! Tillsatte 1 dl vetegroddar och ½ dl krossat linfrö för att det skulle bli lite nyttigare. Fantastiskt gott blev det! Nästa gång testar jag att göra med rågsikt istället för grahamsmjöl. Ska också testa att prova lite andra mjölsorter. Perfekt att knåda degen i assistent 8 min och sen bara hälla ut och forma bröd. Jag gjorde två långa limpor i stället för en stor. Tack för ett bra recept!

  • Cassiopeya 3 februari 2013

    Idag använde jag 1dl vetegroddar, 1/2 dl linfrö, 4 dl grov dinkel och resten vetemjöl special med fullkorn. Var mer noggrann med mängden mjöl. Blev ett supergott och luftigt bröd :)

  • Cassiopeya 17 februari 2013

    Har återigen bakat detta fantastiskt goda bröd. Familjens nya storfavorit =) Gjorde bara ett bröd denna gång. Tyckte det behövde längre ugnstid, och sen var det krångligt att skära. Nästa gång gör jag två limpor igen :)

  • gallstax 9 mars 2013

    Hmm... Jag har bakat den här limpan i åratal, men i mitt recept skall det även vara 2 dl solrosfrön. Prova!

  • LenaBE1 22 mars 2013

    Jag kan intyga att det blir supergott med solrosfrön, jag har själv det i många bröd som jag bakar. Tillsätta 1-2 dl solrosfrön eller andra frön kan man göra i dom flesta bröddegar. I min senaste kommentar på detta goda bröd så angav jag fel mjölsort, i kommentaren jag skrev den 26:e jan 2013 ska det stå rågsikt och inte grahamsmjöl som jag skrivit, ber om ursäkt för detta.

  • fredrik_lovgren 7 februari 2015

    Supergott gånger 100. 😊

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.