Denna fruktiga paj är saftig och smakar helt ljuvligt. Rabarberns syrlighet kompletterar äpplenas sötma. Den kommer snabbt att bli allas favorit - gammal som ung.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Kör ingredienserna till bottnen i en mixer eller matberedare. Sluta så fort en degboll bildas.
- Smöra en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut pajdegen i formen och nagga bottnen med en gaffel. Fäst degkanten runt formen med lite folie. Ställ in pajformen i kylen 30 minuter eller i frysen 15 minuter.
- Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter. Ta av folien när du tarut pajskalet ur ugnen.
- Skala av det yttersta och trådiga på rabarbern, skär den i 2 cm långa bitar. Blanda rabarber och 3/4 dl råsocker i en stekpanna. Värm på svag värme tills sockret smält och rabarbern mjuknat, cirka 10 minuter. Rör om då och då.
- Blanda potatismjöl och vaniljsocker med vatten. Rör ner det i pannan och låt det snabbt koka upp. Se upp så att det inte bränns i bottnen.
- Häll krämen i pajskalet. Skölj av eller skala äpplena, kärna ur och dela dem i klyftor. Stick ner äppleklyftorna i rabarberkrämen.
- Strö över nötterna och resten av råsockret. Klicka eller hyvla över smör med en osthyvel. Grädda pajen cirka 25 minuter. Servera med glass, yoghurt eller lättvispad grädde.
Publicerat den
5 november 2009
Liknande recept
Skriv kommentar