Bakade på en vanlig vetedeg men blandat i lite extra smör eller margarin när degen har jäst.
Instruktioner
- Smält 50 g av matfettet. Slå över mjölken, låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet, tillsätt resten samt socker, salt och ägg.
- Tillsätt 5½ dl vetemjöl och arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter.
- Arbeta upp degen på mjölat bakbord och knåda in matfettet. Ställ degen svalt i en timma.
- Kavla ut degen ca 1 cm tjock och ta ut runda kakor, ca 10 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Lägg rabarberbitarna mitt på kakorna, sockra och vik degkanterna, en bit över fyllningen. Skåra kanterna lätt.
- Låt kakorna jäsa, på ej för varm plats, ytterligare ca 30 minuter. Pensla kakorna med ägg och grädda dem ca 15 minuter i 250 graders ugn.
- Pröva som omväxling äppelklyftor eller blåbär istället för rabarber.
Publicerat den
20 februari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar