Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rabarbertartelette med vaniljkräm

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En underbar liten smördegsbakelse med syrlig rabarber och söt vaniljkräm, samt en spännande smakbrytning med sichuanpeppar. Nytänkande och smältande gott!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vaniljkräm: Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg frön och stång i en kastrull. Häll på mjölken och låt det koka upp. Ta kastrullen från plattan. Rör amman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör till en klumpfri smet. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i äggblandningen samtidigt som du vispar.
  2. Häll tillbaka blandningen, helst genom en finmaskig sil, i kastrullen. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning, det ska inte koka. När krämen har tjocknat, ta av den från värmen. Täck kastrullen med plastfolie och ställ in i kylen.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 100 grader. Skär rabarbern i 4 cm långa stavar. Du behöver totalt 16 stavar med ungefär samma tjocklek. Koka upp vatten, socker och sichuanpeppar. Låt det sjuda i 1 minut.
  4. Lägg rabarbern i en form där de precis får plats utan att pressas ner. Slå över sockerlagen. Grädda rabarbern mitt i ugnen i ca 20 minuter så att den bakas mjuk. Låt den svalna i sockerlagen. Ta upp rabarberstavarna och placera dem på ett galler så att de kan rinna av.
  5. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
  6. Skär ut 4 rutor av smördegen, ca 6x14 cm. Lägg ett snitt med hjälp av en linjal 1 cm in runt hela rutan på varje. Skär inte helt igenom utan bara någon mm djupt så att det blir en yttre ram som kommer att höja sig under gräddningen. Pricka degen innanför ramen med en gaffel.
  7. Bred ett väl tilltaget lager vaniljkräm innanför ramen och lägg fyra rabarberbitar på varje. Vispa upp ägget med vatten och pensla ramen.
  8. Grädda tarteletterna mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills dem fått en gyllene färg och smördegen har rest sig ordentligt. Låt dem svalna på ett galler.
  9. Pudra florsocker över dem och servera genast. Tarteletterna bör ätas samma dag.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.