Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Riktigt smarriga semlor

(74 kommentarer)  
Riktigt smarriga semlor Riktigt smarriga semlor Riktigt smarriga semlor
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Jag är kanske lite sent ute, men om ni är som mig så gör ni semlor under merdelen av Februari. Bullarna bakar jag själv eftersom jag inte har hittat något vetebröd med kardemumma i här i England, och jag har lärt mig att vara försiktig med vetemjölet. Annars blir bullarna lätt hårda och kompakta. Det här receptet är utmärkt och jag kan rekommendera det :)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Den här degen bakas i två omgångar och den ska jäsa två gånger innan den bakas ut. Bullarna ska sedan jäsa innan de gräddas.
  2. Värm mjölken så den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den varma mjölken. Tillsätt 0,5 dl socker och 3,5 dl vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig. Oroa dig inte om den verkar lite lös.
  3. Låt jäsa på varm plats i 30 minuter.
  4. Rör under tiden 0,75 dl socker och 75 gram smör pösigt. Tillsätt kardemumman, saltet och ägget. När den första delen av degen har jäst klart, blanda ner det hela tillsammans med 3,5 dl vetemjöl. Arbeta degen i bunken tills den är slät och smidig.
  5. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  6. Baka sedan ut 8-10 släta bullar (fler om du vill ha mindre semlor) och låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
  7. Fyllning:
  8. Mal sötmandeln fint och blanda den med florsockret. Tillsätt lite vatten i omgångar tills du har en pasta som påminner om mandelmassa i konsistensen. Om du vill har en ljusare fyllning så skålla mandeln först och ta bort skalet. Det smakar detsamma, men ser bättre ut.
  9. Vispa till slut grädden. Gröp ur bullarna när de har svalnat. Blanda inkråmet från bullarna med mandelmassan och lite grädde eller mjölk och fyll bullarna igen. Spritsa grädde och lägg på locket. Sikta florsocker över alltsammans.

Liknande recept

Kommentarer (74)

  • noreklint 16 januari 2009

    Jäkligt goda semlor. Brödet blev perfekt. Extra goda tycker jag dom blev med en skvätt Xante (Päronlikör) i mandelmassan eller annan likör efter smak, och prova att blanda mandlarna med lite pecannötter och dra ner lite på florsockret. Lite vanlijsocker i grädden piffar också upp. Tackar så mycket för receptet det ska jag göra fler gånger.

  • croxie64 16 januari 2009

    Det måste jag pröva på. Det är ju säsong nu, så att säga :D Tack för påminnelsen. Man kan ju inte köpa dom här så jag glömmer lätt bort att det är dags :) Kul att du gillade receptet :D

  • annapatric 23 januari 2009

    Supergoda semlor. Första gången jag gör egna och så hittar jag ett SÅ gott recept. Lite krångligt med jäsningen och kladdet en resultatet överväger detta med råge. Tack för en god fikastund!

  • Christina56 27 januari 2009

    Helt underbara semlor. Äntligen ett bra recept på semlebullar.

  • psg-90 13 februari 2009

    tack för receptet

  • elinmartina 20 februari 2009

    Hej och tack! Ah vad bra med att du la upp detta recept. Ett enkelt recept med basvaror som gar att hitta! Jag bor i USA och har problem med att hitta bade det ena och det andra, som kesella, brodkryddor, hjorthornsalt, valinjsocker o.s.v. och jag alskar att baka. Forsta bakforsoket da jag kom hit var att baka baka tartbotten. Det blev 4 omgangar utan resutalt som gick att anvanda. (vilket aldrig har hant forut hemma). Da fick jag tips om att kopa special mjol som ar lattare an vanligt standard mjol. Da gick det. Jag skulle aldrig kommit pa det utan det goda radet. Jag trodde att det var bakpulvret eller potatismjolet som hade ersatts av majsmjol. (helt omojligt att hitta potaismjol). Sa lite frustrerat tankte jag nar jag sag ditt recept att " - det har bara maste ga!" Ater igen TACK! Jag ser fram emot att baka igen.

  • MariaBergman 22 februari 2009

    Kanonrecept! Bullarna blev lika goda som de man köper på kondis. För min del blev de aldelles för stora när jag gjorde 6 st så nästa gång gör jag 8-10 st istället. Mandelmassan blev jättegod. Full pott!

  • hanna08 23 februari 2009

    tack för receptet! Dom blev verkligen supergoda och jag fick massa beröm! :) Men 6 stycken? Hellre 12?!

  • sgu 23 februari 2009

    Har bakat dessa semlor i helgen och blev bara så gooooda. Håller med dom andra smakar bättre än dom man köper. Jag bakade på en halv liter så jag fick 34st och lagom stora. Mandelmassan blev ju bara så bra. Tack för goda semlor

  • freja71 24 februari 2009

    Supergoda!!! Blev precis lika bra som de dyra man köper på ett bra kondis. Bullarna blev rätt stora, men jättegoda. Undrar om det är två-stegsbakningen som gör dem så bra? STORT TACK för det fina receptet!!!

  • jabeen 27 februari 2009

    hej det här verkar vara en populär recept nu. en fråga angående första stegsbakningen. det står att man ska jäsa bullarna 30 minuter efter första bakning. hur länge bakar man i första steg? /S

  • tezzisch 1 mars 2009

    Mmm, åh vad goda de blev! Men jag var nog lite snabb att ta ut dem ur ugnen, de största bullarna var lite degiga i mitten, tur att man skulle dit och skrapa ur. ;-) /Tessan

  • svengelsk 12 mars 2009

    Jättegoda.

  • AEtrocity 15 mars 2009

    Jättebra recept! Har redan bakat det två gånger. Har dock inte provat på fyllningen än men den låter också jättegod. Tack så mycket!

  • Stornasse 16 januari 2010

    !!! fick jan hedhs bakbok i julklapp och vad jag kan se har du följt principerna perfekt: jäsning i flera omgångar ej smält smör

  • Stornasse 16 januari 2010

    !!! fick jan hedhs bakbok i julklapp och vad jag kan se har du följt principerna perfekt: jäsning i flera omgångar ej smält smör

  • fiaflickan 16 januari 2010

    Det här är det absolut bästa receptet på semlor som jag någonsin testat!!Supergoda blev dom!!Jag gjorde 12 stycken,de blev lagom stora tycker jag.Bullarna blev luftiga och fina och det här receptet kommer jag nu alltid att använda när jag bakar semlor!!Stort tack för ett superbra recept!!!!

  • RebeccaSvensson 21 januari 2010

    Gud vad mycket beröm jag fick för de här bullarna! Saftigare bullar får man leta efter, alla trodde jag hade haft kesella i! Tack för receptet :)

  • croxie64 22 januari 2010

    Jag bakar dom här själv varje år, men i år så blev dom platta. I alla fall första omgången. Ska göra ett andra bak nästa vecka om jag får tid över. Kul att ni gillar dom :) Hemligheten är det rörda smöret och inte alltför mycket vetemjöl samt att man jäser dom i omgångar.

  • alda96 22 januari 2010

    Hejhej jag ska nog göra dem här imorgon för jag har sett hur många kommentarer du fått.. och jag bara älskar semlor:D haha men en sak bara går det bra att köpa mandelmassa istället för att göra själv??

  • croxie64 22 januari 2010

    Visst kan du köpa färdig mandelmassa :D Jag använder marsipan själv eftersom jag inte har hittat någon mandelmassa här i England. Fyllningen kan man variera som man vill. Det är bullarna som är viktiga i det här receptet.

  • sannavire 22 januari 2010

    Jag är jättenöjd!!! Sambon tyckte bullarna var godare än själva fyllningen (mandelmassa, grädde) Min sambo som aldrig rör semlor tack vare att bullarna oftast är torra fullkomligt älskade dessa!!!!!

  • alda96 23 januari 2010

    håller på att baka dem här nu:D är i tredje jäsinen men en sak på den andra jäsningen där amn ska tillägga blandningen med sockret och smöret och det andra och sedan blanda i mjölet är det meningen att den ska va helt kladdig för det blev min men jag la bara i mer mjöl. för om det inte ska va meningen så var det säkert jag som kanske glömde att lägga i allt mjöl på första jäsningen jag kanske la i 2 dl och sen glömde resten elr nått

  • croxie64 23 januari 2010

    Den första delen av degen där man blandar mjölk, jäst osv ska vara lite kladdig. Det är bara halva mängden mjöl i den första blandningen, så det ska i ytterligare 3,5 dl mjöl i den andra degen. Jag brukar ha i lite mer mjöl när degen har jäst klart och det är dags att baka bullarna. Då har jag i tillräckligt så jag kan rulla bullarna utan att degen fastna på mina händer. Hemligheten är ju att man inte har i för mycket mjöl :)

  • Syll 1 februari 2010

    Jättegoda! Luftiga och saftiga.Gjorde dem ikväll. Jag tycker det blev lagom att dela upp degen på tio stycken bullar. De blev stora ändå. Tack för receptet!

  • Svenskarecept 1 februari 2010

    Tack for recept.....ska forsoka att gora idag. Fraga: Jag bor i Japan o har svart med att fa tag pa jast.....kan man anvanda torrjast?

  • croxie64 2 februari 2010

    Du kan säkert använda torr jäst istället, men i så fall så blir ju tillvägagångssättet lite annorlunda. Det är baserat på färsk jäst så du kanske får modifiera den biten lite.

  • Svenskarecept 6 februari 2010

    Tack snalla for gott recept! Det fungerade med torr jast ocksa.

  • emaxen 8 februari 2010

    Detta var verkligen ett lyckat recept ¨på semlebullar, eller vanliga släta bullar till fikat om så önskas. Full pott på receptet och full pott på smaken. Kommer att bakas fler gånger jag lovar. Tack så mycket och ha en trevlig vinterdag/emaxen

  • Jenniewe 11 februari 2010

    Jättegoda bullar! Ska alltid använda det här receptet hädanefter. De var saftiga och lagom söta, stor skillnad mot de torra köpebullarna.

  • lillaanna6 14 februari 2010

    Jätte goda bullar. Ett recept jag kommer att använda om och om igen. Dock tyckte jag att de blev väldigt stora. Första gången gjorde jag 8 st andra 10st nästa gång ska jag definitivt göra 12 st. Jag tänkte också att jag ska göra riktigt mini semlor och ha på dop så att de blir en lite mumsbit. Tack för ett super recept.

  • fijja 14 februari 2010

    Det blev verkligen jättegoda bullar! Jag gjorde dubbel sats och hade i 50% råsocker istället. Mina blev lite platta, men jättegoda. Kanske ska prova lite lägre temperatur nästa gång?

  • DanCus 15 februari 2010

    Tack snälla du för ett kanonrecept! Dessa var MYCKET godare än köpesemlor. Jättefluffiga och underbar smak! Yngsta sonen (som varken gillar mandelmassa el grädde) mumsar i sig dessa bullar med ett stort leende :-) Vi har haft med oss dessa som bullar i skidbacken, och de är enormt goda utan garnering tycker vi också!

  • 05 17 februari 2010

    Super goda semlor! Dessa var både saftiga, goda och alla berömde dem jättemycket. Hade bara i vispad grädde smaksatt med vanilj samt lite jordgubbssylt då alla inte gillar mandelmassa. Dessa kommer nog att återkomma ofta och ersätta vanliga bullarna. Tack för ett bra recept!

  • 05 17 februari 2010

    Super goda semlor! Dessa var både saftiga, goda och alla berömde dem jättemycket. Hade bara i vispad grädde smaksatt med vanilj samt lite jordgubbssylt då alla inte gillar mandelmassa. Dessa kommer nog att återkomma ofta och ersätta vanliga bullarna.Dock blev de lite stora - gjorde 10 st, nästa gång blir det nog 12 st. Tack för ett bra recept!

  • Gujes 19 februari 2010

    Kul att du skriver, att det inte finns recept på semla med kardemumma i England. Då får man ta av hatten för engländarna för det skall inte vara kardemumma i semla. Det var ett påfund för att många bagerier får färdig vetedeg från fabrik och den innehöll kardemumma så därför fick det bli så med semlorna också när det var tid till att baka dem så nu tror de flesta att så skall vara. Har lyckats hitta några gamla bagare och deras elever som glor stort på mig när jag undrar om de inte har semlor utan denna krydda, de säger naturligtvis, vi har inte annat för det skall inte vara det i en semla. Men allt har ju me4d smak och behag att göra och de flesta kanske tycker det skall vara kardemumma i all vetedeg, vad vet jag, men det är synd om semlan som jag personligen tycker har blivit förstörd.

  • Angela89 19 februari 2010

    Ska smöret var smält när det rörs ut tillsammans med sockret?Eller ska det vara rumsvarmt?

  • croxie64 19 februari 2010

    Man rör smöret smidigt med sockret, så smält det inte. Det är det rumstempererade smöret som är en anledning till att bullarna blir så bra :)

  • croxie64 19 februari 2010

    Gujes - här i England så finns inte konceptet semla överhuvudtaget och ingen vet vad det är om dom inte kommer utifrån som jag gör. Än mindre kan man hitta recept på dom. Vad jag skrev i receptet var att jag inte kunde köpa släta vetebullar med kardemumma i, och det är därför som jag bakar dom själv. Jag tror att det är en smaksak om man vill ha kardemumma eller inte i degen. Personligen så har jag aldrig smakat en semla som inte haft kardemumma i bullen, men det förekommer antagligen också. Kryddningen har ju förändrats en hel del sen de första semlorna tog form :) Kardemumman har funnits i vetedegen sen 1940-talet om jag inte mnns helt fel.

  • tomelilla-anki 19 februari 2010

    Har bakat dessa bullar 2 gånger nu och de blir lika uppskattade varje gång! Vi åt hemma, och jag bakade 40 st som jag bjöd på jobbet alla tyckte de var jätte goda!!!!!!!!!!!!!

  • renomme 26 februari 2010

    Jättegoda & fluffiga semlor...... Bjöd hela familjen på semlor VÄLDIGT omtyckta.......

  • solencfo 1 mars 2010

    hur många gram torr jäst behöver man? har tyvärr inte färsk på cypern.

  • croxie64 1 mars 2010

    Tyvärr så vet jag inte hur många gram torrjäst man behöver för att ersätta den färska jästen. Men jag tror att det finns medlemmar som har gjort det tidigare. Kolla i kommentarerna. Du kan alltid skicka ett meddelande och fråga :)

  • SuHo 20 mars 2010

    Jag gillar egentligen inte semlor. Men en gång per år kan man ju ta en... Bakade de här bullarna i år när det var dags - och har aldrig ätit så goda semlor! De var verkligen supergoda! Längtar lite tills det blir dags igen... :o)

  • kluddis 20 mars 2010

    Supergoda! Gjorde dubbelt så många bullar än vad som stod och de blev ändå stora!

  • icca76 22 mars 2010

    ska prova detta receptet ikväll, lite mys framför tv,n.

  • Odina 23 januari 2011

    Mums så goda. :) Detta recept kommer alltid att användas framöver Tack!

  • mallo_ 24 januari 2011

    Underbart goda! Dock gjorde jag 8 st bullar och de blev ändå alldeles för stora, så nästa gång blir det 12 st.

  • kristinhedelin 15 februari 2011

    De här är jättegoda! Alla mina kompisar och jag själv tyckte de var godare än någon köpesemla.

  • therese12 17 februari 2011

    Ett jätte bra recept och goda bullar, även om mina inte blev så snygga så var smaken kalas.

  • sikaal 2 mars 2011

    Jättegoda! Jag får dem inte riktigt snygga jag heller, men smaken är supergod och det är ju det viktigaste!

  • bluesuede 4 mars 2011

    Jag bor i USA och det e lika svårt att hitta rätta "ingredients" här oxå. Det där med jästen e sååå knepigt. Det var lättare när man bodde Los Angeles, för där hade Olsons Delikatessen mest allt, eller Ikea. Nu har jag flyttat och bor i centrala Pennsylvania och den närmaste Ikea ligger i Philly eller Pittsburgh, both 3.5 hours away! :( Semlor har jag inte smakat sen 1965. <gråter> Jag undrar om jag vågar på mej dom här? Dom låter så goda! Är det 25 gm torrjäst (snabbjäst) som ska användas i detta recept?

  • [email protected] 4 mars 2011

    goolade ang jäst vs torrjäst och hittade detta svar: 1 påse torrjäst på 12 g motsvarar ett paket med 50 g färsk jäst, hoppas det fungerar

  • stellastar 5 mars 2011

    jätte goda!!!!! (fick ta i extra mjöl)

  • Sussilo56 7 mars 2011

    Högsta betyg ger jag dessa goda semlor! Det här receptet kommer jag att använda fler gånger. Jag gjorde dubbel sats och bakade ut 18 bullar. Mina semlor blev precis så där fluffiga som utlovades.

  • sarvin1 10 mars 2011

    Det var mycket gottttttttttttttttttttttttttttttttt! tack tack

  • safir74 15 februari 2012

    Otroligt goda semlor blev det, Jag bytte dock ut strösockret mot råsocker och vetemjölet mot siktat dinkelmjöl. En 5.a i betyg från mig

  • Superkocken13 19 februari 2012

    Extremt gott, det här var definitivt bland det godaste jag har ätit. Fantastiskt verkligen, en väldigt stark 5:a från mig.

  • Chennica 20 februari 2012

    Var katten far du tag pa farskjast? Jag bor i Wales och har letat som tokig idag utan nagot vidare resultat : /

  • Wickis 21 februari 2012

    Toppengoda! Jag gjorde dem laktosfria och 10 bullar av degen. Det här receptet sparar jag tack!

  • insiders 26 februari 2012

    mycke gott! och jag måste få tipsa om att göra bullar på denna deg. jag gjorde dubbel sats och det som inte blev till semlor blev kanelbullar. jag kommer ALDRIG använda något annat recept på deg. detta är det ultimata receptet! tack så mycket för att du delat med dej av det!

  • fridi 20 mars 2012

    Riktigt härliga och fluffiga bullar! Klart godaste semlan familjen smakat. Känner att jag måste provbaka en omgång till, trots att semlesäsongen varit. Gör fler bullar då även 8st utbakade kändes för mastiga :)

  • croxie64 4 februari 2013

    Till er som bor inom Storbritanniens gränser och undrar över var man får tag på färsk jäst så kan jag berätta att Tesco´s bagerier säljer i lösvikt om man frågar snällt. Jag brukar betala ca 80 pence för 100 gram jäst. Givetvis kan det vara olika på olika orter, så jag kan inte garantera att dom säljer det överallt, men fråga skadar aldrig :)

  • 18676 7 februari 2013

    Jättegoda semlor, bullarna blev helt fantastiska! Kommer definitivt att baka efter det här receptet framöver. Hade bara flytande margarin hemma idag men det gick bra ändå! :)

  • sagae 9 februari 2013

    Tack för tipset om Tesco's bagerier! Jag flyttade till Midlands förra året och jag kan inte med torrjästen de har här alls... Ska fråga på Tesco's!

  • lisacecilia 12 februari 2013

    Tack för ett jättebra recept! Blev mycket goda semlor.

  • hogpi 15 februari 2013

    Tack för det bästa semlereceptet ever!!!

  • Tinjep 18 februari 2013

    Gott!

  • Ajcon 24 februari 2013

    Helt fantastiska semlor

  • anickan 30 april 2013

    jättegoda semlor, tack för receptet

  • iimsd 27 maj 2016

    Perfekta

  • OveR 7 mars 2017

    Så goda, rakt igenom och kommer att hamna bland favoriterna.

  • Svenskarecept 3 april 2017

    Tack snälla Croxie för detta recept! Jag bor fn. i USA och har alltid problem att göra vetebröd. Detta recept var det bästa jag prövat......jag kan heller inte hitta färsk jäst men använde 2 av dessa 3 kuvert (se bild) och naturligtvis måste degvätskan vara varmare (ca +110 F) Mycket nöjd med resultatet! Så goda så kan ätas utan fyllning :)

  • Svenskarecept 3 april 2017

    Oj då kunde inte lägga upp bilden men det är tre små kuvert med ca 2 1/4 tsk i varje paket med märket Red Star

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.