Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Risgrynspudding

Risgrynspudding är en tacksam rätt då den görs på överbliven risgrynsgröt. Ett bra tips är alltså att koka lite extra när man ändå är igång så går det mycket snabbare att göra färdigt puddingen. Risgrynspudding med saffran blir en underbart god efterrätt på julbordet eller som fika i juletid. Vill man inte ha saffran går det ypperligt att servera den med bär eller saftsås istället. Lite oväntat är att man också kan göra risgrynspudding med bitar av fläsk i som med fördel serveras tillsammans med lingon och en råkostsallad och vips har du istället fått en supersmarrig middagsmåltid av frukostens grötrester!


Börja med att göra såsen, så den hinner kallna före servering. Rör ut mjöl, kanel och socker i lite av juicen. Fyll på resten av juicen och koka upp under konstant omrörning. Så fort första bubblor...

1 h
6-8

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Värm gröt, grädde, saffran och strösocker i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i kastrullen. Rör tills gelatinet smält. Lå...

6

Lägg gröten i en skål och tillsätt mandel och russin. Rör om väl. Vispa upp ägg och grädde och rör ned detta i gröten. Häll smeten i en väl smord, ugnssäker form. Grädda i 175° på mellersta falsen ca...

45 min
4
2

Koka upp ris, vatten och salt i en rymlig kastrull. Låt alltihop koka i 10 minuter, tillsätt havredrycken. Låt gröten sjuda på svag värme under lock utan omrörning i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225...

4

Sätt ugnen på 200°C. Rör ihop risgrynsgröt med ägg och socker. Tillsätt ev finrivet citronskal. Fördela i en liten smord ugnssäker form. Tillaga i ugnen ca 25 minuter. Låt svalna. Blanda saft,...

45 min
4

Skålla risgrynen, Häll kokande vatten på, häll av det sen. Lägg riset i smord form och klicka över smöret och sirap, salt och russin. Häll över 1 liter kall mjölk. Man kan utesluta ägg om man är al...

1 h 45 min
4-5

Sätt ugnen på 175°. Koka riset i mjölken tillsammans med kanelstången under omrörning i ca 20 minuter. Låt kallna och ta sedan upp kanelstången. Rör ihop äggen, sockret och citrusskalen och bla...

30 min
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.