Mycket användbar och den passar till nöt, vilt och vildfågel, men också till kyckling, kalkon med flera.
Instruktioner
- Det här är en av de vanligaste såserna. Den är mycket användbar och den passar till nöt, vilt och vildfågel, men också till kyckling, kalkon med flera.
Vilket rödvin du väljer påverkar förstås också såsen, och mitt råd är att välja såsvin beroende på vilket slags kött du ska servera såsen till. Till ljust kött kan du använda ett lättare vin, medan ett kraftigt och smakrikt kött kräver ett tyngre vin som ger en kraftigare sås.
En liten bit rökt fläsksvål och lite timjan ger såsen mer tyngd och karaktär.
- 1. Skala och finhacka schalottenlökarna och sautera dem i smör. Häll på rödvinet och vinägern och koka ner tills halva volymen återstår.
2. Tillsätt fonden, kryddorna och fläsksvålen och koka sakta tills runt en halv liter återstår. Skumma väl under tiden.
3. Red av såsen och smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
4. Avsluta genom att göra den blank och fin med en klick smör och sila genom chinois eller silduk.
Publicerat den
13 november 2007
Liknande recept
Skriv kommentar