Passar fantastiskt gott till vilt och även andra kötträtter!
Instruktioner
- Lägg rönnbären i frysen över natten.
Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar.
Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter.
Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk.
Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft.
Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.
- Gör ett geléprov.
Lägg en tesked varm gelé på ett fat.
Ställ fatet i kylskåpet.
Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat.
Om den inte flyter ihop är gelén klar.
Flyter den ihop kokar du i fem minuter till.
Testa igen.
I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra.
Beräkna 1/2-1 1/2 tsk citronsyra per kilo.
- Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock.
Ställ dem kallt.
Publicerat den
24 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar