Vill du stoltsera med en riktigt fin och luftig rulltårta så ska du bjuda på den här! Rulltårtan blir väldigt god med en fin fyllning av lemon curd och vispad grädde.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Ska tårtan bli extra fin och luftig bör du vispa i minst 5 minuter.
- Tillsätt det kokande vattnet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Rör ner hälften av citronskalet.
- Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt och bred ut smeten. Lämna en liten kant på ca 2 cm runt om. Grädda kakan i 5 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper på bakbordet. Strö ut strösocker och resten av citronskalet på pappret.
- Stjälp upp kakan på pappret och dra sedan loss det papper som kakan gräddats på.
- Låt kakan svalna. Vispa grädden och blanda med lemon curd.
- Bred citronkrämen på tårtan och rulla samman den. Låt ligga en stund med skarven nedåt. Skär upp i bitar och servera.
- Hemlagad lemon curd:
Smält 125 g smör i en kastrull.Tillsätt 2,5 dl socker och rör om, helst med en träsked, tills allt är blandat. Vispa 3 ägg. Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet genom sil ner i smörblandningen.Vispa hela tiden. Riv skalet av en citron och pressa saften ur tre citroner. Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden. Häll upp lemon curd i små, väl rengjorda glasburkar och förslut. Den håller sig cirka 1 månad i kylskåp.
- Gott så det förslår, använd den som fyllning i rulltårtor, sockerkaka, bullar eller muffins. Den är också jättegod på nyrostat bröd.
Publicerat den
28 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Denna passar mig prefekt inga hallon och inte chocklad,är allergisk
Jättegod rulltårta. Den kan man ju oxå göra som små bakelser. Gott med lemoncurd som fyllning. Tack för receptet.
jättegoa! men var väldans svåra att rulla ihop o fortfarande behålla fyllningen inuti!
Helt underbart god!
Mycket god!! Har gjort denna många gånger, men även med olika fyllningar. Blir ju till goda bakelser med en klick grädde.