Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsstart - rågsur

(6 kommentarer)  
  • Tid: 5 dagar
Skriv ut

Den vilande surdeg som används som jäsmedel och start/grund för att göra en surdeg och därmed surdegsbröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Steg 1 200 g (ca 3 dl) rågmjöl, gärna ekologiskt 1 rivet äpple 1,5-2 dl vatten 45°
  2. Blanda allt väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk (1 liter) till max hälften. Låt burken stå i 2-4 dagar vid 28-30° (tips är att sätta det i en kall ugn med endast ugnslampan tänd). Rör eller skaka på burken 1-2 gånger per dag. När degen börjar bubbla och har en lätt syrlig och frisk doft är det dags för nästa steg.
  3. Steg 2 150 g (ca 3 dl) rågmjöl, gärna ekologiskt 50 g (ca 1 dl) vetemjöl 2 dl vatten 45°
  4. Rör i ingredienserna för steg 2 i den första surdegen (steg 1). Låt burken stå ytterligare 1 dygn. Optimal temperatur är 28-30°. Den är färdig när den bubblar samt doftar och smakar gott. Är du osäker, låt den stå ytterligare några timmar. Förvara surdegsstarten i burk med tättslutande lock i kylen. Mata den en gång i veckan med 1-2 msk vatten och 1 msk rågmjöl. Rör om noga.
  5. Surdegsvård
  6. Surdegsstarten som är lyckad (se ovan) förvaras i kylen och matas en gång i veckan med en tiondel av den mängd som du har. Är den för fast bildas för lite jäst, för lös blir den för syrlig. Exempel: 3 dl surdegsstart i kylen matas med 1 msk mjöl och ca 1-2 msk vatten. Surdegsstarten ska vara trögflytande och får inte skikta sig innan en vecka har gått. Skulle det ändå ske måste du mata den med mer mjöl.
  7. Att rädda en surdegsstart Om du har glömt surdegsstarten i några veckor så den har skiktat sig och luktar starkt; Rör om, ta 2 msk som läggs i annan burk och blandas med 250 g rågmjöl och 3 dl vatten (45°-50°C). Vispa ihop och låt jäsa på ett varmt ställe. Om den efter 12-15 timmar bubblar, luktar gott och smakar syrligt samt är fluffig sätter du den i kylen och matar som ovan angivet. Regel: Konsistensen är viktig, vattenmängden är relativ. Används råg i surdegsstart eller surdeg, använd 1,5 del vatten till 1 del mjöl. Används vete i surdegsstart eller surdeg, använd 1 del vatten till 1 del mjöl.
  8. Att rädda en surdeg Är surdegen på morgonen för sur och livlös, släng då en tredjedel och friska upp med motsv. mängd mjöl och vatten. Den ska ha en trögflytande konsistens. Låt jäsa i 1-3 timmar i minst 30°C. När surdegen hävt sig och den känns fluffig, då kan du sätta igång baket. Regel: En surdeg håller sig lätt, mild och väljäst i 12-15 timmar. Därefter går den över i lagringsfas och blir sur och ledsen. Av praktiska skäl, gör tre fjärdedelar av den önskade mängden på kvällen och den sista fjärdedelen på morgonen. Då har du alltid en väljäsande surdeg att baka av.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • svengelsk 12 oktober 2010

    Kom på idéen at använda min lilla drivbänk med elslinga plus en tehuva för att hålla rätt värme. Det fungerade förvånansvärt bra och jag hade en mycket aktiv surdegsstart redan efter ett och ett halvt dygn (fick tvätta tehuvan). Fem stjärnor från mig.

  • anna_jyre 30 januari 2011

    Tusen tack för ett suveränt recept och tips, ser fram emot att testa. Ha det bra! Hälsning Anna

  • Majbaggen 1 september 2013

    Har tidigare kört surdegsgrund enligt ditt recept. Kommer bara inte ihåg hur mycket jag hade i burken från början. Sen undrar jag - har du burken i kylen hela tiden? Du tar inte ut den mer än för matning? Ingen jäsning i burken med andra ord?

  • maithab 1 september 2013

    Startmängden beror på hur mycket man sparar av det man använder till brödbaket första gången. Ja, sen låter jag det vara en "start" som står i kylen hela tiden. Den tas bara ut för matning ca en gång i veckan. För att starta en surdeg tar jag en eller ett par matskedar av "starten" och blandar med mjöl och vatten för att få en ny bubblig surdeg att baka av. Bakar jag för sällan så det bygger på lite för mycket i "startburken" så häller jag ut lite när jag ska mata. Det går att baka direkt på "starten" också, men den ska ju helst vara bubblig för att få en optimal jäsning.

  • maithab 21 december 2014

    På min nya ugn kan jag sätta temperaturen på 30 grader. Perfekt! Första steget avklarad på mindre än ett dygn.

  • kuchensvenska 19 maj 2016

    Tack für enkelt och tydligt förklarade beskrivning hur man gör en surdeg har försökt flera olika recept men hittills har alla gått överstyr helt oandvändbara.måste bara få tid till att testa

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.