Gör det smidigt för dig i år, baka i långpanna!
Instruktioner
- Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt grädden och värm till fingervarmt ca 37º.
- Smula jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, socker, salt, kesella, saffran och ägg.
- Blanda i mjölet, litet i sänder, tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen blank och smidig.
Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
- Klä långpannan med bakplåtspapper.
Riv mandelmassan.
Skala och tärna äpplena och doppa dem i kokande vatten.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen i 2 bitar som kavlas ut på mjölat bakbord till rektangulära plattor. Bred ett tunt lager smör/margarin på degplattorna. Strö över den rivna mandelmassan, russinen och mandeln.
- Rulla samman. Skär rullarna i bitar som ställs i långpannan.
- Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
- Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 25 minuter.
- Låt svalna på galler under duk.
- Tips!
Man kan istället för en stor långpanna lägga bullarna i flera mindre formar.
Publicerat den
18 november 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Fantastiskt goda och saftiga, men mycket pill med fyllningen. Fast det var det värt!