Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffransbutterkaka

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Himmelsk god med vaniljkräm och kardemumma smak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite degvätskan och rör tills det har löst sig, tillsätt saffran och rör om. Tillsätt resten av mjölken, ägget och det mesta va mjölet. Arbeta degen smidig, täck med bakduk, låt jäsa 45 min. Ta upp degen på mjölad bakbord arbeta lätt ihop den och dela hälften av degen. Kavla ut degen, ca 30x40 cm, bred på smör och strö över socker och kardemumma. Rulla ihop degen,skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg ca 10 eller fler bitar i en smord form, det ser lite glest ut men jäser ihop sig. Lägg bullbitarna som blir över på en plåt med bakpapper, låt nu bullarna och butterkakan jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt på ugnen på 225 grader. Under tiden gör, vaniljkrämen och hacka nötterna. Pensla bullarna med ägg och strö över med lite nötter och grädda i 6 min i mitt i ugnen.
  2. Sänk ugnsvärme till 200 grader. Spritsa i vaniljkrämmen i butterkakan och bred över. Pensla med ägg och strö över med nötter och grädda kakan i 20-25 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna under bakduk.
  3. Blanda florsocker och vatten och ringla över den på butterkakan och bullarna som blev över.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • micron 18 januari 2011

    jästen står inte med i ingredienserna...

  • mini08 7 november 2011

    Fantastiskt gott! Första gången jag bakade butterkaka, men definitivt inte den sista. Nästa gång ska jag se till att lägga rejält med vaniljkräm på varje bulle. Ju mer desto bättre... Det blir nog till att fylla bullarna med mandelmassa också. Det skulle passa väldigt bra. Tack för kommentaren om jästen, det gjorde att jag inte missade den viktiga ingrediensen. Jag tog 50 g och det blev så bra så.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.