Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffransgifflar med mandelmassa, choklad och fikon

 
  • Serverar: 48 portioner
Skriv ut

En giffel fylld med ljuvliga julsmaker.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader. Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  2. Blanda mandelmassa och smör. Hacka chokladen. Skär bort skaftet på fikonen och skär resten i små bitar. Rör ner choklad och fikon i mandelmasseblandningen.
  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 4 jämnstora bitar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 35 cm i diameter. Dela den runda kakan i 12 tårtbitar. Lägg lite fyllning där biten är som bredast och rulla ihop den till en giffel. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad sötmandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.