Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffranskaka med mandelmassa

(1 kommentar)  
  • Serverar: 3 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Underbart god!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en degbunke. Stöt saffranet i mortel tillsammans med sockerbiten. Smält smöret i en kastrull. Häll saffranet i det varma smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Rör ihop mandelmassa, russin och smör till en kräm.
  4. När degen jäst färdigt: Arbeta ihop saffransdegen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Lägg dem på smorda plåtar.
  5. Bred på krämen men lämna 2-3 cm runt kanterna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö mandel över kakan. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Maahl 16 december 2008

    En gammal favorit, mamma ringde mig i år och frågade efter receptet - hon kunde bara inte glömma denna goda saffranskaka.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.