Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gunillas saffransknyten

(22 kommentarer)  
  • Serverar: 60-70 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Saftiga goda vuxenbullar med saffran och mandelmassa. Jag har slutat att göra torra lussekatter efter att jag fick detta receptet 2006 av en jobbarkompis.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Obs! Degen ska kavlas ut direkt utan jäsning!
  2. Börja därför med att blanda mandelmassa och smör till fyllningen. Enklast med en elvisp. Kör tills allt är riktigt mjukt.
  3. Degen: Smula jästen i degbunken. (assistenten) Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen, rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt socker, salt, saffran och ägget. Häll i mjölet, häll sakta mot slutet ifall inte allt går åt. ( Har inte hänt mig någon gång!) Kör degen i 5 minuter i assistenten.
  4. Dela degen i fyra bitar på direkten utan jäsning. Kavla ut degen till ca 0,5 cm tjock platta. Skär ut fyrkanter 7x7 cm stora. Lägg en matsked av fyllning på varje fyrkant. Om du vill ha russin i bullen så lägger du nu några sådana ovanpå fyllningen. Kläm ihop de fyra hörnen och lägg i en alliminiumform, tryck ner ett finger i mitten där alla hörn möts. Detta för att hörnen inte ska bli brända i ugnen. LÅT JÄSA 1 TIMME på plåten. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö flagad mandel och/eller pärlsocker över. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter

Liknande recept

Kommentarer (22)

  • Amiie88 20 november 2010

    Ser väldigt goda ut, blir att testa lite närmare jul! :)

  • irene68 21 november 2010

    Det ska jag prova.Oj,vad jag blev sugen på saffransbullar...

  • melonia 21 november 2010

    Det låter verkligen mumsigt, det ska jag göra till första advent.

  • Tintina333 26 november 2010

    Nu ska jag testa receptet! Låter underbart att slippa torra bullar :-)

  • ingeborg56 27 november 2010

    Låter som bullarna som min syster bakar och det enda recept hon inte delar med sej av :) Måste testas! Tack för receptet ! Ska bjuda syrran på dessa :)

  • erika_ericsson 30 november 2010

    Min pappa älskade dessa!!!

  • susko 3 december 2010

    Sparade detta recept direkt för det verkar SÅÅ gott. Det var många år sedan jag slutade baka klassiska saffransbullar. De bara växer i mun. Jag har ett annat fantastiskt recept jag bakar saftiga bullar på men det skadar inte att ha ett till att växla mellan. Hör av mig när jag bakat dessa. Kram och god jul!

  • 1allis 5 december 2010

    Jättegoda knyten MEN lika goda att baka ut som vanliga bullar!!! :-)

  • helenat24 11 december 2010

    Jag gjorde dessa på havremjölk och mjölkfritt margarin, och det funkade jättebra! Jättegoda bullar!

  • randig1 12 december 2010

    Gjorde oxå dessa mjölkfria och som vanliga bullar i stället (dvs kavlade ut platter, på med mandelmassefyllningen och russin, rulla ihop och skär) - fungerade jättebra och alla som smakat tycker att att de är sååå goda.Kommer att bli dessa bullar även nästa jul!!

  • AnciN 13 december 2010

    Fantastiskt goda!! Hela familjens favvo! Inte bara för vuxna, min 3- och 5åring formligen äääälskar bullarna :)

  • kvacka 14 december 2010

    Tack för ett underbart gott recept. Det blev succé när jag bjöd på dessa härliga bullar. Kommer att bli en av mina favoriter.

  • Anna-Lena11 16 december 2010

    Tack för detta underbara recept, kan bara säga mmmmmmmmm.

  • Kriss40 20 december 2010

    Verkligen mumsiga bullar hela familjen gillade dem även 7-åring och 3-åring, gick hyfsat snabbt att göra, barnen var med och klickade röran samt la i russin.

  • Bamako 28 maj 2011

    Gjorde dessa i julas och jag säger som du: Aldrig mer torra lussekatter. Detta blir min nya tradition när det gäller saffransbröd. Tack för receptet!

  • lapp 22 november 2011

    Brukar varje år alltid baka saffransbullar på mitt vis och de är goda. MEN så i år tänkte jag att det var dags att förnya sig.Hittade så detta recept och har nu bakat dessa knyten.Det var en enastående lättkavlad deg och bullarna blev delikata, mjuka i konsistensen och bara såååå goda

  • Lindurt 27 november 2011

    De låter jättegott! Men var ska hjortronsaltet in?

  • pev 4 december 2011

    Vilka goda saffranbullar! Hela familjen gillade de verkligen. Vilken härlig deg att jobba med!

  • Mammzan 13 december 2011

    Toppengoda, det är andra året jag gör dessa saffransknyte, mums. Alla som får smaka dom blir lyriska, dock utesluter jag russinen eftersom jag inte gillar det i fikabröd, men som sagt resultatet är så himmelskt, aldrig mer torra saffrans bullar för min del.

  • mayapaya 19 december 2011

    Tack så jätte mycket för detta recept, toppengoda blev de. Inte sista gången jag gör dessa, blir nog favoriter, varje jul hädanefter. Absolut en 5 poängare.

  • MariaKristina 28 januari 2013

    Tack för receptet till dessa underbara bullar som är lätta att lyckas med även i här Tyskland, där det i vanliga fall är svårt med mjölet och det andra! ;-) Verkligen jättegoda!

  • ettlitetunder 22 mars 2013

    Tack för ett bra recept! Dessa har blivit en favorit och halva släkten har börjat baka dem efter att ha ätit mina under jul :-) riktigt goda! (Vi skippar dock russin)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.