En lyxig äppelkaka toppad med kolasås, nötter och som pricken över i, lite salt.
Man får hålla lite koll på kolan så att den inte kokar för länge - då blir den hård.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en stor form som rymmer 2-2½ liter.
- Vispa smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i smeten. Tillsätt citronskal,-saft och grädde.
- Skär äpplena i cm stora bitar. Vänd bitarna i socker och kanel. Blanda ner dem i smeten och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Prova med en sticka om den är klar. Vänd upp den efter några minuter och låt svalna under formen.
- Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
- Koka socker, grädde, sirap och smör tills du kan göra en mjuk kula om du droppar smet i kallt vatten (118-120 grader). Koka inte för länge, så den blir för hård. Låt svalna något och häll den sedan över kakan. Strö över nötter och salt.
- Servera kakan med lättvispad grädde.
Publicerat den
21 september 2014
Liknande recept
Skriv kommentar