Underbar saftig sockerkaka som
det är svårt att bara ta en bit av.
Instruktioner
- Smörj och bröa en stor hålform.
Ställ ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggen och sockret ljust och luftigt. Tips ! Använd gärna ekologiska ägg för en gulare färg på kakan.
- Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta ner i smeten.
Häll i smöret och vispa. Alternativt varva mjöl blaningen med det smälta smöret, om det blir trögt att vispa.
- Riv skalet från båda citronerna och pressa ur saften. Vispa ner i smeten. Tänk på ! Tvätta citronerna innan skalet rivs. Om citronerna har varit kylda: rulla dom med handflatan mot en hård yta innan du pressar ur saften.
- Vill du inte använda citron? Jag tar lite av vad jag har hemma för att spetsa till kakan när jag inte har citron. Tex vaniljextrakt, vaniljsocker, flädersaft och jag har till och med använt blåbärssoppa ! Om du tillsätter vätska istället för citron brukar ½ dl fungera bra.
- Tillsätt ½ dl vatten och vispa samman.
Fyll formen med smeten och placera mitt i ugnen, ca 40 min (OBS! Tiden varierar från ugn till ugn). Kakan är färdig när inget fastnar på stickan och den släpper ifrån kanterna.
- Tips ! Det är lätt att lyxa till kakan med vit choklad. Bryt 100 gram vit choklad i bitar och stick ner i kakan före gräddning.
Publicerat den
27 mars 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ja det här var den saftigaste sockerkaka jag ätit Kommer att åka till mina favoritrecept. Blir en 5 poängare Tack för receptet
Helt klart jättesaftig och hela kakan gick åt direkt :-) Jag tog en citron och 2 tsk vaniljsocker och det blev kanongott. Tack för ett gott recept.
Supersaftig och god, ska gå och ta en bit till nu faktiskt :)
instämmer hur gott som helst!! den tog slut fort!
God :)
god sockerkaka extra god om man bakar den med riktigt smör.extra festligt klipp ut små tomtar ,o lägg på o sikta florsocker över.
Supergod kaka, verkligen saftig. Jag provade att lägga på några hallon och blåbär för att snygga till den och det var hur gott som helst, särskilt med hallon.
Test
Den blev väldigt fin i både smak och konsistens. Den är klart fet och har mycket socker. Men vill jag ha något gott väljer jag hellre den här kakan än En torr och nyttig.