Min favorit cheesecake. Helt underbart god! Gör gärna kakan dagen innan du ska äta den så att den hinner "sätta" sig ordentligt.
Instruktioner
- Botten:
Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, socker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Fodra en bakform, 23 cm i diameter, med smulorna, även 4 cm upp mot kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
- Fyllning:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och socker fluffigt i en matberedare eller med en handvisp. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt kakan stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
- Kolasås:
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull, tillsätt sockret lite i taget tills allt har smält. Rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg. Häll i grädden, lite i taget, försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.
- Servera cheesecaken toppad med kolasås.
Publicerat den
24 juli 2015
Liknande recept
Skriv kommentar