Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Salted caramel cheesecake

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Min favorit cheesecake. Helt underbart god! Gör gärna kakan dagen innan du ska äta den så att den hinner "sätta" sig ordentligt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, socker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Fodra en bakform, 23 cm i diameter, med smulorna, även 4 cm upp mot kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
  2. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och socker fluffigt i en matberedare eller med en handvisp. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga.
  3. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt kakan stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
  4. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull, tillsätt sockret lite i taget tills allt har smält. Rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg. Häll i grädden, lite i taget, försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.
  5. Servera cheesecaken toppad med kolasås.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.