Det här är ett gott frukostbröd med en spännande och salt struktur. I Sydtyskland äter man ofta den här typen av kringla till lunch, gärna med salami, lax eller färskost.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i vattnet.
- Blanda bakpulvret väl med mjölet. Rör ihop ingredienserna och arbeta degen cirka 5 minuter tills den är jämn och fin. Låt degen jäsa i bunken 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela degen i 18 bitar. Forma degbitarna till smala rullar. Låt rullen vara lite tjockare på mitten och tunnare ute i ändarna. Forma rullarna till kringlor. Låt kringlorna jäsa 15 minuter.
- Koka upp vatten och salt till saltlaken. Doppa ett par kringlor åt gången i det sjudande saltvattnet, cirka 10 sekunder eller tills de har blivit så fasta att man kan ta upp dem med en hålslev utan att degen fastnar.
- Lägg kringlorna på en ren kökshandduk så att väskan under dem sugs upp.
- Lägg kringlorna på en bakpappersklädd eller oljesmord plåt. Pensla dem med ägg och strö över salt och lite kummin. Snitta med en skarp kniv i den tjockaste delen av kringlan. Grädda i övre delen av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler.
Publicerat den
5 november 2009
Liknande recept
Skriv kommentar