Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Salty Caramell Applepie

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Otroligt läcker äppelpaj med goda smakkombinationer. Denna paj har verkligen allt man kan önska sig!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Pajdeg: Mixa ihop vetemjöl, socker, salt och smör. Tillsätt vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
  2. Karamellsås: Koka socker, vatten och lime till en ljus karamell. Häll på grädden och låt alltsammans koka ihop några minuter till en kolasås. Rör i botten emellanåt. Tillsätt saltet. Låt såsen svalna.
  3. Fyllning: Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Lägg klyftorna i en stor kastrull, tillsätt muscovadosocker, socker, kanel, muskot och limesaft. Sjud äpplena i blandningen några minuter och rör om ett par gånger. Dra bort kastrullen från plattan och rör i maizenan, strö över saltet. Låt fyllningen svalna.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Dela degen i två bitar. Fodra en pajform, 24 cm i diameter med en av bitarna. Nagga botten med en gaffel. Vänd ner 1 dl av kolasåsen i äppelblandningen. Häll i pajskalet. Spara resten av kolasåsen till att servera bredvid pajen.
  6. Kavla ut den andra degbiten och sporra eller skär ut remsor, ca 1½ cm breda. Lägg dem i ett rutmönster över äppelklyftorna. Tryck till remsorna i pajbotten så att de sitter fast. Vispa upp ägget lätt med en gaffel. Pensla degen med ägget och strö över råsocker.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
  8. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass och kolasåsen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.