Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sambosek eller fatayer

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Dessa piroger kan antingen fyllas med nötfärs eller spenat. Eller så gör man dubbel sats av degen och lagar båda.

Ingredienser

Instruktioner

  1. 1. Blanda vetemjöl, salt, socker och torrjäst i en bunke. Smält smör, rör ner i mjölblandning och tillsätt ägg och olja.
  2. 2. Arbeta degen för hand eller med degkrokar och tillsätt vatten tills degen blir slät.
  3. 3. Lägg degen i en plastpåse och förslut den. Låt jäsa i 15 minuter. Du kan förvara degen i kylen tills det är dags att göra pirogerna. Ta ut den i rumstemperatur innan du börjar tillagningen.
  4. 4. Gör någon av fyllningarna. Nötfärsfyllningen: Finhacka lök och bryn den i smör tills den fått färg. Blanda ner köttfärs och tillsätt kryddor. Låt fyllningen svalna. Spenatfyllningen: Skölj och finhacka spenaten. Låt den torka på en handduk över natten. Degen är känslig för vätska och går lätt sönder om smeten är för blöt. Blanda spenaten med finhackad lök, salt, citronsyra, sumak, olivolja och paprikapulver.
  5. 5. Kavla ut degen tunt. Ta ut cirklar som är 5–10 centimeter i diameter med ett glas eller en assiett som mått. Klicka ut cirka 1 matsked fyllning på varje rundel. Vik upp kanterna och nyp ihop dem från tre håll så att pirogen blir trekantig.
  6. 6. Hetta upp oljan till fritering till 180 grader. Fritera i 4–5 minuter. Det går också bra att grädda i 10 minuter i 250-gradig ugnsvärme. Servera pirogerna med sallad.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • petralainen 28 januari 2011

    Underbart gott!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.