Schiacciata är ett slags focacciabröd som brukar vara fyllt med till exempel vindruvor. Här är en matigare variant med getost, mörka bär och fikon. Det blir som en enklare rätt, perfekt att skära i små bitar och servera till ett glas vin.
Instruktioner
- Lös upp jästen med det fingervarma vattnet i en bakbunke, använd helst någon form av köksmaskin. Tillsätt olja och salt. Häll i mjölet, lite i taget medan maskinen går eller knåda in det för hand. Arbeta degen ganska länge, ca 10 minuter i maskin, tills den är blank och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
- Dela degen i två delar och kavla ut till rundlar som är ett par centimeter större än en normalstor rund kakform eller stekpanna, ta vad du har. Häll lite olja i pannan eller formen och lägg ena degplattan däri. Pensla degen med lite olja och smula över osten men lämna 1 cm runtom.
- Lägg på bären, strö på lite rosmarin och ringla över hälften av honungen. Lägg på den andra degplattan, vik upp den undre plattans kant runtom och nyp ihop. Pensla den övre plattan med lite olja. Skär fikonen i tunna skivor och lägg dem på. Strö på lite rosmarin och flingsalt. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter och låt sedan vila 15 minuter innan du skär upp det.
Publicerat den
21 december 2014
Liknande recept
Skriv kommentar