- Serverar: 20 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Enkla och goda semlor.
Instruktioner
- Häll upp vatten i en kastrull och värm upp till fingervarmt 37 grader. Smula jästen i vattnet och rör om med en träslev.
Blanda i olja, salt och honung. Häll i havrekli och rör om. Fortsätt att blanda i grahamsmjöl och vetemjöl, lite åt gången.
- Knåda degen med ena handen tills degen lossnar från degbunkens kant. Om degen känns för klibbig kan du tillsätta lite mera mjöl medan du fortsätter att knåda i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter tills den blivit dubbelt så hög.
Forma degen till en lång korv och dela i 20 lika stora bitar.
Rulla varje bit till en semla och sätt dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt semlorna jäsa ännu i 30 minuter under bakduken.
- Sätt ugnen på 225 grader under tiden.
Grädda semlorna i ca 10 minuter.
- Istället för att göra semlor kan man forma degen till en brödlimpa. Limpan gräddas i ca 30 minuter i 200 grader.
Publicerat den
24 mars 2009
Skriv kommentar