Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Glutenfria semlor

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Luftiga härliga bullar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält fett häll i mjölk och kesella. Kan skära sig men det har ingen betydelse.
  2. Häll över i en bunke. Använd rumstempererade redskap. Lös upp jästen i lite av degvätskan som skall vara strax över 37 grader.
  3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och mjöl lite i sänder. Arbeta gärna med bakmaskin. Degen skall vara lite lös och kladdig. Jämnar ut sig efter jäsning. I det här receptet använde jag sempers mix. Låt jäsa ca 30 min.
  4. nådas mkt sparsamt nu. Baka ut 12 bullar. Var lätt på handen för degen kladdar ngt, vilket den skall göra. Mjöla händerna och bakbordet lite. Platta till bullarna annars blir de för höga.
  5. Jäses igen ca 30-40 min. ”Glöm inte att sätta på ugnen”. Pensla med ägg.
  6. Gräddas i 225 grader 7-9 minuter. Låt svalna under bakduk
  7. Fyllning: Bullarna gröps med fördel ur, men inte ända ut i kanter eller botten. Blanda inkråmet med vätska och mandelmassa. Toppas med osötad grädde. Avnjuts utan att ha passerat kylskåpet för bästa resultat.
  8. Mjölkfritt alternativ: Byt ut vätskan mot vatten ta ca 2,5 dl då. Använd mjölkfritt margarin men ta ca 125 gr. Mjölkfritt mix finns. Lycka till!!

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • nystessan 7 mars 2011

    När ska man ha i ägget? För det ska vara 2 ägg eller? Ett i degen och ett till pensling?

  • Matinga 8 mars 2011

    Svar ja. Ett i degen som gör degen luftig och ett till pensling.

  • annan5 18 februari 2012

    Tack för ett toppenrecept även om jag inte penslade bullarna ;-) Luftiga och lätta! Jag tog även i 2 krm hjorthornssalt för det har jag i ett annat recept och det brukar vara bra för jäsningen. Då använder jag iofs Finax mix (alltid) och i den finns ju inget bakpulver vilket det gör i Sempers mix (åtminstone gjorde det det tidigare...) Ikväll ska vi njuta av goda semlor efter kantarellgratinerad kycklingfilé med hasselbackpotatis, mums filibabba!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.