Instruktioner
Skålla och mal mandeln.
Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken i degbunken.
Tillsätt det lätt uppvispade ägget.
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och ljumma degspadet. Häll det i degbunken. Sätt till så mycket mjöl att det blir en tunnflytande deg och blanda ner socker, mandel och salt. Tillsätt mera mjöl lite i sänder och arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper bunken.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Arbeta degen på bakbordet och baka ut till bullar. Låt dem jäsa. Pensla med ägg. Grädda bullarna vid 250 * ugnsvärme ca 10 min. Låt dem kallna.
Fyllning: 2 hg färdig mandelmassa och 3 dl vispgrädde.
Vispa grädden till hårt skum. Rör ut mandelmassan med lite grädde. Skär av lock på semlorna. Fyll dem med mandelmassan och vispgrädden.
Lägg på locken och pudra lite florsocker över.
BRAVO!
Det är inte semlan som kallas hetvägg, utan sättet att äta den på = i en tallrik varm mjölk. Och hetvägg kallas det än idag.
Ok det stämmer ju!