Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Shahi Korma (lamm i vitlöksmandelgräddsås)

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Detta är en av de godaste grytor jag känner till, mild men smakrik. Receptet hittade jag i Indiska Kokboken och har varit ett av familjens favoriter ända sedan boken köptes. Godast blir den med lamm eller skinka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär köttet i lämpliga grytbitar (2 – 3cm i sidan). Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en mixer (alt. matberedare, alt. skål och mixerstav).
  2. Skålla mandeln, ta bort skalet och lägg i mixern. Skala ingefäran, skär i några bitar och lägg i mixern. Häll vattnet i mixer och kör tills allt blivigt till en slät och fin puré (soppa).
  3. Värm oljan i en stor stekgryta (alt. stor vanlig gryta) tills det sisslar när man släpper i ett kryddkorn. Lägg i kardemummakapslarna, kryddnejlikorna och kanelstången och låt fräsa i en halv minut.
  4. Lägg den hackade löken i grytan och låt fräsa tills den blir brun men inte bränd. Lägg i köttet, spiskummin, salt, koriander, chilipeppar och rör runt.
  5. Häll vitlökspurén över köttet, rör runt. Låt sjuda på låg värme utan lock tills köttet är mört (olika lång tid beroende på villket kött: Oxkött minst 1 timme. Ju längre tid desto bättre. Skinka och lamm minst 30-40min). Tillsätt mer vatten om det hotar att koka torrt.
  6. När köttet är klart kan man försöka skumma av oljan som har flutit upp på ytan. Det gör man enklast med en sked.
  7. Häll i vispgrädden, öka värmen och låt koka upp. Låt puttra i 10 min. Krydda med lite garam masala innan servering (om du vill).
  8. Servera med ris, helst långkornigt Basmati ris. Njut!

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • Melindrea 19 augusti 2009

    mmm. Detta var mycket gott. Vi hade fransyska i och kokade i runt två timmar.

  • Slang-Bella 21 mars 2010

    mkt gott och lättlagat,jag gjorde på lamm. Normalt är ingen i familjen förtjust i lamm,men detta gick hem hos alla! Absolut inte sista gången jag gör detta.

  • AnetteChristine 22 november 2011

    En mycket god och relativt lättlagad gryta som hela familjen gillade. Den kommer att serveras av oss igen - snart!

  • Graff 5 december 2011

    Tack för ett suveränt recept! Jag gjorde på lamm (hemodlat), blev mycket lyckat. Serverade med rotsakspuré.

  • noomiS 18 december 2012

    Jättegott recept! Jag långkokar lammhals eller bog först, benar ur och följer sedan receptet (med något kortare koktid och fonden från koket istället för vatten). Äter grytan med ris, mangochutney och papadums, underbart! Ett av mina favoritrecept på lamm, tack för det!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.